VIDEO FOTO Ieri- cod galben de ninsoare și viscol- azi 15 grade și ghiocei înfloriți la Reșița

Ghiocei (4)Temperaturi de primăvară și ghiocei înfloriţi pe Aleea Liliacului din Reșița.

Pe Aleea Liliacului din Reșița, printre blocuri, au început să înflorească ghioceii. Cu toate că suntem în plină iarnă cu gerul Bobotezei în urma noastră-asta cel puţin teoretic şi din aminti, în Banatul Montan semnele primăverii sunt deja extrem de vizibile: ghioceii au scos capul semeţ şi se bucură de soare, în toată frumuseţea lor.
Prin micile grădinuţe din fața blocurilor, se pot vedea deja pâlcuri, pâlcuri de ghiocei. Și nu vorbim aici de câteva fire, ci, de tufe de ghiocei.
Reșițenii și în general bănățenii din Banatul de Munte, sunt deja obișnuiți cu asemenea fenomene în această parte a ţării. În zona Reșiței, este ceva obişnuit să răsară ghioceii aşa devreme. Au fost ani în care au înflorit ghioceii chiar din luna decembrie, însă anul acesta au fost ceva mai leneşi, şi au ieşit abia înainte de Boboteaza sârbească.
Unul dintre vecini, Nicolae Brânzaru, bătrân care locuiește de peste 40 de ani în acest bloc, spune că ,,mereu înfloresc de vreme, nu-mi mai amintesc când au fost plantați, soția știe exact, dar cred că sunt vreo 15 ani”. Una dintre vecine, Ștefania Radu, îl corectează și spune că ,,sunt 17 ani de atunci vecine, ai uitat. Am pus împreună cu vecina câteva cepe iar acum sunt câteva sute de fire”. ,,Eu am cumpărat ghiocei cu tot cu cepe de la țigăncile de la Dognecea care vând ghiocei în hang la Victoria. Nici nu mă gândeam că se vor prinde în fața blocului. Am și uitat de ei și peste un an, m-am trezit cu câteva fire de ghiocei la fereastră. Acum sunt sute de fire. Nici nu vă închipuiți cum îi pândesc toată iarna să răsară și mai apoi să înflorească” spune o altă vecină din blocul cu ghiocei de pe Aleea Liliacului. Dar, la Reșița este plin de ghiocei. Oamenii au pus cepele în pământ iar natura i-a ajutat să se prindă și să crească.
Oamenii din bloc spun că de câțiva ani înfloresc mai de vreme, cu toate că în mod normal, ghioceii înfloresc în martie. Ei sunt convinși că iarna nu este gata, că până la primăvară mai este.
,,Mă uit cu inima strânsă la televizor și parcă îmi este ciudă când la meteo anunță că spre sfârșitul săptămânii iarna se întoarce, Știu că este normal, că este încă vremea ei, dar eu mă tem pentru ghioceii din grădină. Nu este pentru prima dată când se întâmplă așa, dar Dumnezeu i-a făcut în așa fel încât să nu le pese de frigul iernii. dacă vine gerul, punem rogojini și frunze peste ei” spune o altă vecină care locuiește la parter.

Comentarii

comentarii