VIDEO FOTO Presa cărăşană poartă ia tradiţională prin frumuseţile naturale ale judeţului – azi: Cascadele Beiuşnitei si Ochiul Bei

Beusnita si Ochiul Bei (15)Presa cărăşană alături promovează cel mai frumos simbol al portului popular şi al românismului – IA tradiţională. Jurnalistilor, li s-a adăugat şi de Instituţia Prefectului Caraş-Severin iar prefectul Silviu Hurduzeu, i-a însoţit ,,la pas” pe jurnalisti prin toate locurile.
Acest proiect este iniţiativa unuia dintre jurnaliştii cărăşeni, Vasile Neamţu – operator la TVR Timişoara, care consideră că ,,cel mai autentic şi frumos mod de promovare a Banatului şi a frumuseţilor, sale este purtarea iei româneşti în natură. Ce poate fi mai unic şi înălţător pentru omul zilelor noastre decât întoarcerea la natură şi la moştenirea sa etnografică”.
Reprezentaţi ai presei audio, video, din presa scrisă sau on-line, s-au alăturat proiectului de suflet al colegului lor şi au dus ia tradiţională la Cascada Beuşniţa, Ochiul Bei, Cascada Bigăr şi Morile de apă de la Rudăria, puncte cheie în promovarea proiectului, ce copleşesc orice trecător prin frumuseţe, sălbăticie şi unicitate.
„Am ales acest mod de promovare a iei româneşti pentru că ia este frumoasă, femeile din Banat sunt frumoase şi locurile din Banat sunt frumoase”, şi-a argumentat Vasile Neamţu iniţiativa demarării acestui proiect.

Ia românească este mai mult decât un obiect vestimentar, ea reprezintă simbolul spiritului autohton, poveste si istorie. Motivele cusute pe iile tradiţionale sunt încărcate de simboluri legendare, dar şi spirituale, menite să-i confere valoare şi unicitate.
În vremurile de altădată, fetele îşi ţeseau şi coseau, iarnă de iarnă, ia pe care aveau să o poarte de Paşte, cea mai mare sărbătoare din an, la hora din sat. Dacă pentru alte lucruri, fetele se întâlneau la clacă să lucreze, să cânte şi să povestească, ia se cosea întotdeauna în secret, pentru ca nimeni să nu copieze modelul şi cusăturile.
Acestei iniţiative de promovare a frumuseţilor Banatului în ia românească, s-a alăturat şi prefectul Judeţului Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu care este recunoscut pentru faptul că îi întâmpină pe toţi cei care păşesc pe meleagurile noastre cu urarea: „Bine aţi venit în cel mai frumos judeţ din ţară!”. Reprezentantul guvernului în teritoriu i-a susţinut pe jurnalişti în acest proiect ba mai mult, a fost alături de aceştia în toate cele patru puncte turistice pe care le-au vizitat pentru a arăta românilor şi chiar lumii, că Banatul şi mai ale judeţul Caraş-Severin, are un potenţial turistic uriaş, iar frumuseţile lui merită văzute, „cu sau fără ie”, aşa cum a susţinut una dintre jurnalistele „purtătoare de ie” la acest eveniment, Andreea Băndăşilă.
Aşa cum spunea o altă reprezentantă a presei, jurnaliştii sunt cei care culeg informaţia şi o transmit mai departe iar de data aceasta, şi-au ales ca subiect „ia în natură”, asumându-şi ei înşişi rolul de protagonişti, dar şi rolul de transmiţători de informaţii.
Aceste locuri sunt încântătoare nu numai prin sălbăticia lor, dar şi prin unicitatea şi legendele care s-au ţesut de-a lungul veacurilor în aceste zone şi pe care nu le poţi înţelege fără a pune piciorul pe acele meleaguri.

Comentarii

comentarii