VIDEO FOTOGALERIE Poveste de toamnă- Pregătiri la munte pentru iarna ce va veni, Brebu Nou vă aşteaptă

Pregătirile pentru iarnă la pensiunile din jurul Muntelui Semenic, sunt pe ultima sută de metri.

Aproape că nu este casă la Văliug, Gărâna sau Brebu nou în faţa căreia să nu vezi circularul şi oamenii tăind la lemne. Hotelul Duşan de pe SEmenic, cea mai mare capacitatea de cazare de pe munte, are cămara plină, dar pentru că se aşteaptă la o iarnă grea, administratorul a decis să suplimenteze cantitatea de lemne de foc.

La pensiunea Siminei şi a lui Sergiu de la Brebu Nou, lucrurile par mai liniştite. Este doar o aparenţă fiindcă şi aici se lucrează de zor. În unele părţi din sat, tăiatul şi pregătitul lemnelor este pe ultima sută de metri. În timp ce bărbaţii îşi fac de lucru cu lemnele afară, în bucătării, femeile şi gospodinele nu mai prididesc cu aranjatul cămărilor şi pregătirea zacuştelor.

,,Cămările de la pensiune sunt pline cu gemuri şi dulceţuri, cu zarzavaturi şi legume proaspete, dar şi cu celebra zacuscă- fie de vinete sau de ardei. Iar cum sezonul conservelor se apropie de final, ultima pe listă este zacusca de ciuperci. Asta o facem azi” spune valei, bucătăreasa şefă şi cea care ştie tot ce mişcă în pensiune.

,,Fiecare pensiune sau gospodină are reţeta ei secretă pe care nu prea o dă altcuiva. Cert este că produsul final are mare căutare . mai ales printre străinii care vin la Brebu Nou sau la Gărâna. Noi avem aici un meni special, este vorba de un platou rece – platoul sau meniul Brebu Nou- cum îi mai spunem. Tot ce este acolo, este natural, de casă şi mâncarea asta este foarte apreciată de turiştii străini. Ei se dau în vânt după şuncă, slănină, unt,dulceaţă, ceapă, lapte şi zacuscă” spune cea care coordonează şi supraveghează totul, proprietara pensiunii, Simina.

În pivniţă, alături de alimente, la un loc fruntaş stă preparatul tradiţional al locului: afinata. În acest an, Simina, pe lângă afinată şi vişinată, a mai pregătit ceva: dulceaţa şi lichiorul din fructe de soc. Camere sunt şi ele pregătite, totul este îmbrăcat în lemn, din lemn natur sunt şi paturile şi dulapurile, băile strălucesc de curăţenie şi peste tot este cald fiindcă centrala termică a fost pornită. Un lucru lipseşte din camerele, nu luxoase, dar foarte primitoare: televizorul. ,,Pentru ce televizor? Nu vă ajung 300 şi de zile de uitat la televizor acasă? Aici avem apus de soare, avem aventuri şi telenovele cu pisici, cu câini şi cu cai. Toată ziua au câte ceva de împărţit iar hârjoneala lor este delectarea noastră, a privitorilor. După o noapte petrecută la noi, a doua zi, nimeni  nu mei cere televizor. Asta nu înseamnă că suntem rupţi de lume. Avem internet şi semnal foarte bun în toată clădirea. dar, televizor nu ne trebuie” spune Simina, proprietara pensiunii.

Satele sunt aşezate la peste o mie de metri altitudine iar aproape fiecare casă s-a transformat în pensiune. Ce nu este pensiune- este sigur casă de vacanţă aparţinând timişorenilor sau străinilor care vin aici doar în vacanţe sau concedii.

Cu pensiunile este altă problemă, unele dintre ele având ca tematică sporturi cu motor cum ar fi enduro sau excursiile cu atv-urile. Turiştii îşi rezervă locurile cu un an şi chiar doi înainte iar odată sosiţi la Brebu uită de tot ce înseamnă civilizaţia nocivă.

La Brebu, la pensiunea Siminei, nu există televioare, dar poţi admira apusul de soare. La Brebu nu există magazin, dar tot ce se mănâncă este preparat în casă. Ba mai mult, turişii ce sosesc la Brebu sunt integraţi în familie şi liberi să se plimbe pe unde vor.

La Brebu lipseşte luxul, dar în schimb ai căldura din casa bunicilor în pat de lemn cu ferestre spre deal sau pădure.

Probabil şi din această cauză, locurile la pensiune sunt rezervate de pe un an pe altul, ba unii îşi rezervă locuri şi cu doi ani înainte. Pensiunea funcţionează mai mult cu circuit închis tocmai din această cauză, dar asta nu înseamnă că dacă îi treceţi pragul nu puteţi servi o cafea, un ceai din plantele culese de pe dealurile Brebului sau cu o afinată ca la ….Simina acasă.


Comentarii

comentarii

One thought on “VIDEO FOTOGALERIE Poveste de toamnă- Pregătiri la munte pentru iarna ce va veni, Brebu Nou vă aşteaptă

  • 20 octombrie 2012 la 16:53
    Permalink

    „Ne confruntăm cu eterna problemă din Caraş-Severin – transportul de masă lemnoasă pe această zonă, în condiţiile în care se ştie cum se încarcă aceste camioane. Vom interveni în continuare pentru a limita aceste distrugeri. Transportul de masă lemnoasă poate fi contracarat, pe de-o parte, printr-un control riguros şi facem acest lucru, avem echipamentele necesare. Ar trebui să se rezolve problema prin responsabilitatea celor ce transportă. Vor exista din nou şefi de post în comune care pot să urmărească acest lucru alături de Romsilva“, a mai amintit Frunzăverde.

Comentariile sunt închise.