VIDEO Frate- frate!? Dar laptele și brânza-s pe bani ! Fabrica de lactate Oravița a intrat în insolvență

fabrica lapte oravitaSingurul colector de lapte și procesator din Valea Carașului, Fabrica de lapte din Oraviţa, își va închide porțile din punct de vedere financiar. Mai exact, din cauza problemelor financiare și a bramburelii legislative, societatea va intra în insolvenţă. Dar, asta nu înseamnă că își încetează producția. Cele mai mari datorii, fabrica le are către bugetul de stat. Suma datorată depășește 3,5 milioane de lei. Tipic românește, mai bine de jumătate din acești bani, o reprezintă dobânzile şi penalităţile percepute pentru întârzierile la plată.
Istoria datoriilor merge pe undeva în anul 2004, an în care a și luat naștere fabrica. De fapt, suma ar fi TVA-ul datorat statului, asta în condiția în care utilaje și mașinile de procesare au fost primite ca donaţie de la un club Lions din Suedia. La acestea se adaugă și sumele neplătite de angajator pentru salariați la asigurările sociale, asigurările de sănătate şi şomaj.
Fabrica de lapte are 45 angajaţi şi produce 12 sortimente de lactate printre care telemea, caşcaval, lapte de consum, iaurt la pahar, brânză topită, kefir și altele.
De activitatea fabricii de lapte din Oraviţa depind aproximativ 3.000 de familii, crescători de
Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde a declarat că ,,intrarea în insolvenţă este singura soluţie de redresare financiară și se va întinde pe o perioadă de 3 ani. Insolvența nu înseamnă oprirea producției, în această perioadă, fabrica va continua să funcţioneze. Cei aproape 3000 de producători din zonă, vor avea unde să-și vândă laptele în continuare.  Consiliului Judeţean Caraş-Severin, este acționar majoritar cu 99% din acţiuni”.

Comentarii

comentarii