VIDEO Help-Line pentru copiii ,,orfanii” cu părinți

Salvati Copiii vine in sprijinul parintilor plecati la munca in strainatate, dar al copiilor ramasi singuri acasa, prin singurul serviciu de consiliere telefonica si online din Romania. Astazi s-a lansat la Resita linia telefonica Help Line si Platforma pentru copiii singuri acasa, dedicate parintilor si copiilor afectati de migratia economica. Este vorba despre o campanie de informare asupra riscurilor la care sunt supusi copiii ai caror parinti lucreaza in strainatate.

Orfani cu parinti sau copiii nimanui. Sub aceste denumiri sunt cunoscuti copiii care rămân singuri acasă, odată cu plecarea unuia sau a abilor părinți la muncă în străinătate. Pleacă pentru ca ei să aibă o viață mai bună, să nu ducă grija zilei de mâine. Dar, în multe cazuri, plecarea părinților în străinătate face mai mult rău decât bine. Copiilor le lipsesc afecțiunea și sprijinul moral din partea părinților, iar acest lucru lasă urme greu de acoperit în comportamentul lor. Din datele oficiale, la nivel național 80 de mii de copii au unul sau AMBII părinți plecați în străinătate. Cu toate acestea, nu7mărul real este mult mai mare, estimările indicând între 170 de mii și 350 de mii de copii aflați în această situație. La nivelul județului Caraș-Severin peste 5 400 de copii singuri se află în evidențele Organizației Salvați Copiii. Cifrele au fost furnizate de Inspectoratul Școlar Județean și de Direcția pentru Protecția Copilului.

Linia gratuită de apelare 0800 070 040 este disponibilă de luni până vineri între orele 9.30 și 17.30. Un psiholog și un consilier juridic oferă consiliere pe teme psiho-sociale și juridice persoanelor care se confruntă cu fenomenul de migrație economică.

Evenimentul de la Reșița s-a derulat cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, sărbătorită pe 20 noiembrie. Cu același prilej s-a lansat și platforma www.copiisinguriacasa.ro, dedicată părinților și copiilor afectați de fenomenul migrației economice. Campania va include organizarea de caravane la care vor participa specialiști Salvați Copiii. Vor fi organizate întâlniri cu părinți și persoane în grija cărora au rămas copiii dar și întâlniri și evenimente cu reprezentanții serviciilor publice de asistență socială ale localităților din județ, ai școlilor și ai altor instituții relevante.

Comentarii

comentarii