VIDEO Azi începe cea de-a 18-a ediţie a Festivalului internațional de Jazz de la Gărâna

jazz1 004Cea de-a 18-a ediţie a Festivalului de Jazz de la Gărâna se va desfăşura în perioada 10-13 iulie, în Poiana Lupului.
În ciuda piedicilor întâlnite până acum de organizatori, Festivalul de Jazz de la Gărâna continuă și anul acesta, cu cea de-a 18-a ediție. Marius Giura, coordonatorul evenimentului a declarat că împătimiții de jazz vor avea parte de cea mai spectaculoasă ediție de până acum.

Festivalul de Jazz de la Garana ajunge anul acesta la maturitate, tinand cont ca se afla la cea de-a 18-a editie. Marius Giura, organizatorul evenimentului, spune ca va fi cea mai spectaculoasa editie de pana acum.
Cat despre festivalul ce se va desfasura aproximativ in aceeasi perioada la Timisoara, nu poate concura nici cu traditia, nici cu valoarea celui de la Garana, a mai declarat Marius Giura.
Primăria Timișoara și-a retras sprijinul pentru organizarea festivalului de la Gărâna, și a pus bazele unui eveniment similar ce va avea loc în orașul de pe Bega. Însă organizatorii sunt de părere că festivalul timișorean nu va reuși niciodată să atingă prestigiul celui de la Gărâna.
De-a lungul anilor, pe scena de la Gărâna au urcat nume mari ale jazz-ului mondial, festivalul devenind astfel unul dintre cele mai cunoscute și apreciate evenimente de gen din Europa.
Organizatorii festivalului din Munţii Banatului au stabilit programul pentru ediţia din 2014.
De joi, 10 iulie, localitatea Gărâna va găzdui unul dintre cele mai importante evenimente artistice din România. Festivalul de jazz, care a început acum 18 ani ca un eveniment între prieteni şi muzicienii timişoreni emigraţi prin diferite ţări din Europa, a devenit un punct de reper în calendarul evenimentelor internaţionale de profil. Wolfsbergul, aşa cum au numit satul întemeietorii pemi, îi va aştepta pe iubitorii de jazz, de muzică bună, deopotrivă şi pe amatorii de munte şi drumeţii, în perioada 10-13 iulie. În Poiana Lupului vor concerta artişti de nivel de top, câştigători de premii Grammy.
Iată “line-up”-ul Festivalului Gărâna Jazz 2014
Joi, 10 iulie ADAM BAŁDYCH IMAGINARY QUARTET (Polonia) ANDY SHEPPARD TRIO LIBERO ( Anglia, Franţa) DAVE DOUGLAS – THE RIVERSIDE QUARTET (USA) MARIUS NESET QUARTET
Vineri, 11 iulie ELENA MÎNDRU FINNECTION (România, Finlanda) JOEY DEFRANCESCO TRIO (USA) ULF WAKENIUS BAND (Suedia, Danemarca) ARVE HENRIKSEN BAND (Norvegia)
Sâmbătă, 12 iulie TIBERIAN / DAHLGREN / BETSCH “Both Sides of the River” (România, USA) PEDRO NEGRESCU TRIO (România, Ungaria) THE CRIMSON PROJEKCT (USA) KIMMO POHJONEN (Finlanda)
Duminică, 13 iulie JAZZYBIT (România) MIKE STERN / BILL EVANS BAND featuring Dennis Chambers & Tom Kennedy (USA) TOM HARRELL COLORS OF A DREAM with ESPERANZA SPALDING (USA)

Și cum timișorenii sunt cei ,,care fac legea” prin prezența masivă la Gărâna pe perioada festivalului, iată că în presa din Timișoara a apărut și:

Mic ghid pentru cei care descoperă abia acum Poiana Lupului

Dacă sunteți adevărați fani ai jazz-ului, vă veți trăi visele și vă veți auzi idolii. Cei mai mulți dintre ei vin cu albume lor originale, iar șansa de a primi un autograf și de a sta de vorbă cu artiști a căror proximitate părea o utopie până de curând, este neprețuită. Prețul mediu al unui album este 50 de lei. Dacă sunteți însă atrași de meritatul renume al locului, iar jazz-ul e o plăcere nouă, veți avea din plin ocazia să vă definiți preferințele: de la jazz-ul scandinav, rafinat, cu nostalgia dilatată a fiordurilor, la jazz-rock tumultuos, de la virtuozități clasice la inovații futuriste ale sunetului în jazz. Regula cu albumele rămâne valabilă.
Cazări la pensiunile din Gărâna sau Brebu oficial sunt imposibil de găsit în săptămâna festivalului. În fapt, întotdeauna se găsește ceva: o gazdă care mai pune un pat pliant într-o cameră, un prieten cu hamace în casa de vacanță, o cameră mai sus, pe Semenic sau la cort, în mirificul decor. Umbrela (sau pelerina de ploaie) este însă nu un accesoriu, ci un obiect esențial de pus în bagaje, alături de multe perechi de șosete groase: o ediție a festivalului neacompaniată de ploaie încă nu s-a pomenit, iar sezonul acesta nu dă mari speranțe că ar fi altfel. Hainele groase, păturile și sacii de dormit, precum și pernuțele pentru butucii din fața scenei, intră tot la capitolul necesități.
Fiți pregătiți să vă întâlniți cu mulți prieteni, cu cei pe care nu ați avut timp să-i vizitați anul ăsta, cei cu care ați fi vrut să ieșiți la o bere și nu ați apucat, cu cei cărora nu ați apucat să le dați cadoul de ziua de naștere. Mai ales dacă sunteți timișoreni, așteptați-vă să întâlniți mai mulți cunoscuți decât pe Corso. În timpul festivalului, o parte importantă a Timișoarei se mută, cu totul, la Gărâna.
Mâncare se găsește și în ranch-ul muzical: de la cea mai lesnea și sățioasă, precum langoșii uriași cu smântână, la păstrăvii mai scumpi, dar săftoși, și la gulașul lui Gigi, un aproape sacru ritual culinar. La anumite pensiuni din zonă mâncarea este cu adevărat un deliciu.
Cele mai haioase haine din garderobă, cele pe care nu le-ați purta, probabil, la birou, cele mai fanteziste combinații vestimentare sunt cele mai potrivite aici. La festivalul de la Gărâna oamenii sunt cei mai frumoși: pentru că sunt liber să fie așa cum vor și fericiți.
tion.ro

Comentarii

comentarii