VIDEO Marele etnograf Velișcu Boldea, omagiat printr-un festival județean

Cea de-a opta ediţie a Festivalului Regional Veliscu Boldea s-a desfăşurat anul acesta în localitatea Bănia. Un spectacol folcloric ce a umplut Casa de Cultura până la refuz. Organizatorii urmăresc astfel promovarea dansului şi a cântecului popular bănăţean.

[youtube id=”cRr8TLotWD0″]

Timp de două zile,  în localitatea Bănia și la Reșița s-a desfășurat cea de a VIII-a ediţie a Simpozionului omagial şi a Festivalului de folclor „Velişcu Boldea”. Simpozionul a avut loc la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin din Reșița,unde au fost invitați oameni de cultură, colegi și prieteni ai artistului.

Aceștia vorbesc despre Velușcu Boldea numai la superlativ. El a fost o personalitate marcantă a artei și culturii cărășene, care şi-a dedicat întreaga viaţă cântecului şi jocului popular.
Partea artistică a evenimentului s-a desfășurat la Casa Culturală din Bănia, unde mai multe ansamble folclorice au susținut un spectacol de excepție.

Partea artistică a festivalului se organizează în fiecare an într-o altă localitate din județ, tocmai pentru că Velișcu Boldea, deși era almăjan, și-a lăsat amprenta în toate subzonele folclorice cărășene. Ediția viitoare va avea loc la Reșița, a mai declarat directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale,

Festivalul dedicat lui Velișcu Boldea a fost prilej de sărbătoare pentru locuitorii din Armeniș. Casa de cultură a fost neîncăpătoare pentru spectatori, care au venit în număr mare pentru a asista la unul dintre cele mai importante evenimente ale anului.

Comentarii

comentarii