VIDEO Mii de luminițe au încălzit sufletele răposaților de Ziua Morților la Carașova

Cimitirele credincioşilor catolici au cunoscut o mare însufleţire în aceste ultime zile. Încă de miercuri, oamenii au mers la mormintele celor dragi şi le-au curăţat, au văruit marginile şi au schimbat coroanele vechi. Duminică, de Ziua tuturor Sfinților- în calendarul catolic, oamenii au mers cu flori şi lumânări la cimitir şi au aşteptat sosirea preotului care a ţinut slujbe de pomenire şi liniştire a sufletelor celor plecați în altă lume.
Chiar dacă în timpul anului munca şi ocupaţiile îi opresc pe oameni să treacă mai des pe la mormintele din cimitire, de 1 noiembrie de Ziua uturor sfinților, și mai apoi pe 2 noiembrie – de Ziua Morţilor, credincioşii de rit catolic din Banat, iau cu asalt mormintele celor dragi. Florile de pe morminte sunt împrospătate, mormintele aranjate, iar crucile împodobite cu coroane şi jerbe de flori.

În ziua de 1 noiembrie, de Sărbătoarea tuturor sfinţilor din calendarul catolic, femeile şi bărbaţii din comuna Caraşova din Caraş Severin, au mers din timp la cimitir să dea de pomană călăcei și fructe și să aprindă lumânările pentru cei plecaţi în lumea celor drepţi.

Odată cu lăsarea serii, în cimitirul satului clipesc mii de luminiţe la mormintele celor dragi.

În Caraşova, de Ziua Morţilor, satul renaşte la viaţă – semn că este mare sărbătoare. Același lucru se întâmplă și la Clocotici, Iablacea, Vodnic, Nermet, Lupac, dar și la Reșița, Anina, Bozovici, Rusca Montană, Bocșa, Ocna de Fier, Dognecea, Văliug, Fărâna, Brebu Nou sau alte localități în care au trăit comunități compacte de credincioși catolici.

Comentarii

comentarii