VIDEO Năravuri vechi la vremuri noi: Reşiţa poluată din nou cu praf şi gaze

006Vorba românească precum că ,,lupul îşi schimbă părul, dar năravul, ba” este cât se poate de adevărată şi mai ales actuală, la Reşiţa. Şi asta fiindcă de câteva zile, reșienii au din nou parte de cel mai nedorit tratament din partea celor de la Combinatul Siderurgic TMK.
Nori grei de praf şi gaze se ridică deasupra întregii zone din parte veche a oraşului care mai apoi se întind peste tot oraşul. După ce o perioadă a fost linişte şi s-au respectat cât de cât normele privind poluarea cu praf şi pulberi, iată că de câteva zile, peste oraş pluteşte un nor de praf şi gaze. Acest lucru este cel mai vizibil dimineaţa până în ora 9 şi se vede cel mai bine din Govândari sau de pe Dealul Ciorii de la ,,belvedere” de lângă benzinăria lui Duşan.
Probleme deosebite au fost semnalate în primăvară când s-au semnalat mai multe ,,episoade” de poluare – cele mai afectate fiind străzile de pe Dealul Crucii. Atunci, la faţa locului, s-au deplasat autorităţile de mediu, primăria, poliţia precum şi prefectul Silviu Hurduzeu. Bineînţeles că cei din combinat aruncau vine pe toată lumea, ei nu erau vinovaţi de nimic şi cu nimic, asta în timp ce toată zona şi oraşul erau poluate. S-a ajuns până la acuzaţii de genul ,,că cineva vrea să închidă combinatul, că vor fi trecuţi oamenii în şomaj sau că este ceva dirijat sau manipulat de alte interese”. Ca de obicei a fost pusă problema sindicală în faţă, ameninţări etc, numai de faptul că există o legislaţie care trebuie respectată sau că un oraş întreg este poluat, nu a spus nimeni nimic. Totuşi, până în prezent nu au mai fost probleme aşa de mari la combinat, dar acu, de câteva zile, au început variaţiunile pe aceleaşi teme, adică, din nou poluare, din nou praf şi gaze şi precis că vor veni din nou acuzele din partea unora că ,,are cineva – ceva cu combinatul”.
Suntem foarte curioşi de ce autorităţile de mediu nu reacţionează în nici un fel. oare Agenţia de Mediu, nu are aparate de măsură şi supraveghere? De fapt, se pare că sus pe deal unde au sediul, domnii şi doamnele au un aer şi o atmosferă ca la Sinaia din moment ce de atâţia ani a ars haldina de gunoi la nici un km de ei şi domniile lor nu au simţit nimic. Suntem foarte curioşi de ce nu acţionează şi nu spune nimic Garda de Mediu. S-au mutat în casă nouă, în buricul târgului că de, plătesc contribuabilii chiria, nu o plătesc dânşii din buzunarele lor. Păcat de cheltuieli fiindcă rezultatul este zero. Efectul muncii lor este egal cu cel al apei sfinţite: există, se vorbeşte despre ea , dar nu se vede efectul.
Dacă domniile lor, cei de la mediu nu au văzut şi simţit nimic, au făcut-o în schimb reşiţenii care au scris şi trimis filmuleţe şi fotografii pe adresa redacţiei noastre: office@infocs.ro
Iată ce spune prietenul Nick: ,,Unde sunt filtrele de la TMK? Dar mai ales, unde sunt inspectorii de mediu, cei de la sanatate publica, etc? Oare nu plătim prea scump puținele locuri de munca pe care le asigura TMK? Incidența bolilor de plămâni a crescut îngrijorător în Reșița, astmul infecto-alergic e in floare, mai ales la copii- și asta pe fondul poluării în atâția ani de către TMK și haldina de gunoi.
Săptămâna trecută a fost diagnosticat cu astm un copilaș de șapte ani al unui prieten al meu și i-a dat medicul de pe acum spray Ventolin. Iar dacă veți face o anchetă la spital, veți descoperi mai multe cazuri”.
Aloooo, doamnele și domnii de la Mediu, se aude la dumneavoastră acolo sus în palatele de cleștar cu aer condiționat și filtrat pe banii noștrii? Dacă nu ați văzut praful şi fumul până acum și ați dat cumva în orbul găinilor, InfoCs vă oferă niște fotografii şi un film realizate de cititori. De fapt, trimitem acest material şi la Bucureşti la Ministerul mediului, ca să vadă şi dânşii ce aer respira reşiţenii.
Şi unde mai pui că noi reşiţenii avem şi un ditamai secretarul de stat la Ministerul Mediului. Dar probabil că la Bucureşti aerul este mai curat, inspectorii de mediu îşi fac datoria şi mai ales, nu au ditamai combinatul siderurgic în mijlocul oraşului.
Şi ca o încheiere, mergeţi odată în jurul orei 13 la Agenţia de Mediu sau la Garda de Mediu şi o să vedeţi câţi angajaţi găsiţi acolo, adică la muncă. dacă întrebi de ei, automat ţi se răspunde pe un ton tăios că ,,domnii sunt pe teren”. Or fi, numi că nu se prea vede. Caraş Severin este judeţul cu cele mai multe şi şi grave probleme de poluare din ţară: începând de la gropile de gunoi neautorizate şi terminând cu poluarea cu ape radioactive de la Ciudanoviţa sau furtunile de praf şi nisip de la Moldova Nouă.
Şi nu este normal să fie aşa când majoritatea numirilor în funcţia de şef s-au făcut pe criterii politice? Despre ce vorbim aici, la urma urmei ?
Vom reveni!

Comentarii

comentarii

3 comentarii la „VIDEO Năravuri vechi la vremuri noi: Reşiţa poluată din nou cu praf şi gaze

 • 11 octombrie 2013 la 10:02
  Permalink

  De unde stiti ca vinovat este TMK?
  Voi credeti ca este singurul poluator in zona?!
  Ia mergeti dimineata pe valea Terovei sa vedeti sursa de poluare a orasului…
  Cine face asfalt pe valea Terovei???
  Astazi dimineata,pe la 07:30 parca era fabrica de impachetat fum acolo.

  • 11 octombrie 2013 la 12:41
   Permalink

   o sa vedeti in imagini si pe fotografii ca totul vine de la combinat. este adevarat, si cei de pe terovii polueaza in draci, dar ei nu lucreaza de noapte.
   ps. nimeni nu are personal nimic cu combinatul, doar sa respecte ce este de respectat si sa nu ai polueze orasul.

   editor

  • 11 octombrie 2013 la 23:37
   Permalink

   Bogdane esti orb sau te trezesti tarziu dimineata ? TMK polueaza atmosfera, cat 5 Valea Terovei, pentru ca noxele emise de combinat iti baga silicoza in plamani, iar cancerul te macina incet si sigur, iar pana te dezmeticesti tu cu intrebarile, dai coltu’. Poluatori sunt destui, pentru ca imbecilii de la Mediu, si-o freaca unul altuia si n-au timp de mers pe teren, ca spaga vine la plic, prin curieri proprii.

Comentariile sunt închise.