VIDEO Ninge pe Semenicul pustiu iar Podeanu îşi pregăteşte oala pentru vin

Deși și-o doresc de-o potrivă toți, fie mici sau mari, se pare că prima zăpadă va mai întârzia mult timp până să ajungă la Reșița. Cu toate acestea, putem spune cu siguranță că din această dimineaţă, peste Banatul Montan, a căzut totuși prima zăpadă. Normal că pe Semenic, asta nu se mai discută. Ninge pe Semenic iar stratul de zăpadă a acoperit solul.
Că nu are ea – zăpada – jumate de metru ca acum câţiva ani când a rupt pădurea şi a blocat drumuri- este adevărat, dar la fel de adevărat este că ninge bine pe Semenic, stratul de omăt a acoperit totul şi conform declaraţiilor lui Cornel Podeanu- ,,străjerul de pe Semenic” cum îi spun toţi, ,,stratul de zăpadă are cel puţin 5 cm la mine pe masă în faţa magazinului. Lemnele sunt tăiate, soba este pregătită, ba am scos şi oala de vin de la cămară. Marfă este în magazin, ceai şi cafea – la discreţie, o să aduc şi o linie de produse calde, aşa că, poftiţi pe Semenic” spune Podeanu.

În urmă cu câteva luni, hoţii i-au spart magazinul şi i-au furat lui Cornel Podeanu bătrânul godin şi oala în care prepară celebrul vin- a la Cornel. ,,Oala- am recuperat-o, dar bobarca au apucat să o taie nenorociţii aia. Era veche de vreo 25 de ani, din tablă groasă de CSR şi căptuşită cu şamotă. Mulţi s-au încălzit la godinul ala ce a fost montat odată cu începerea afacerii mele pe Semenic. Asta este, poate că altfel nu îmi cumpăram o sobă cu lemne din asta modernă, cu geam termorezistent ca aceasta pe care o am acum. Flăcările cu care arde lemnul se văd şi mai frumos acum; clienţii beau un vin fiert, asculta muzica anilor 80 şi se încălzesc la căldură adevărată. Am comandat deja vinul, fructele sunt şi ele la cămară, am gutui galbene şi aurii în fereastră, aşa că vă aşteptăm cu drag pe Semenic” mai spune Cornel Podeanu, unul dintre cei mai vechi oameni ai muntelui- a urcat pe Semenic la 25 de ani şi acum are peste 60.

Din păcate, la această dată, când toți se pregătesc de iarnă și sezonul de schi, Muntele Semenic este pustiu. Singurul ,,punct comercial deschis pe Semenic” este chioșcul lui Podeanu. Este adevărat – găsești la el ,,de toate” de la biscuiți cu un leu și până la băuturi scumpe. Bine înțeles că nu poate să lipsească ceaiul fierbinte, cafeaua și ciocolata caldă și aromată și celebrul vin al lui Podeanu. Dar, dacă dorești să servești masa, să te cazezi undeva pentru o noapte, din păcate totul este închis. Pe munte mai sunt angajații de la releu și paznicii de la cabane, în rest- totul este putiu. Deci, fără a greșii cu nimic, putem afirma că în toată Stațiunea Semenic – cândva ,,Perla Banatului” la această dată, există doar un comerciant și un magazin. Atât. Asta în condiția în care în anul 1989, pe Semenic erau în jur de 500 de angajați și peste 2500 de locuri de cazare iar masa se serve la restaurante ,,pe serii” din cauza numărului mare de turiști.

Acum, Muntele Semenic este pustiu- nici măcar câini nu prea mai sunt – nu are cine le da de mâncare. Din ce am reușit să aflăm ,,pe surse” – pe munte sunt vreo trei cabane care se pot deschide la nevoie pentru grupuri organizate. Cine știe, poate că prima zăpadă va aduce și gânduri bune oamenilor politici și investitorilor care să urnească treaba și pe Semenic. Până atunci, dacă vreți să vă bucurați de aer proaspăt și de prima zăpadă din anul acesta, urcați până pe Semenic. Asta după ce ați pus cauciucuri de iarnă și ați echipat mașina așa cum trebuie.

Pe Semenicul îmbrăcat în manie albă și nouă de omăt ,,Made Semenic 2015”, vă așteaptă străjerul Semenicului – Cornal Podeanu.

Comentarii

comentarii