VIDEO Obicei în a doua zi de Paşti în Banatul Montan, mersul la cimitir

Pasti 2013 (51)Cimitirele din satele bănăţene au fost astăzi pline de oamenii veniți la căpătâiul celor duşi încărcaţi cu fel de fel de bunătăţi.

După ce au participat la slujba de la biserică, sătenii au pornit pe străzi în procesiune cu icoana în faţă, spre cimitirul satului. Aici, zeci de localnici aşteptau cu coşurile pline de bunătăţi sosirea preotului.
Conform tradiţiei, după ce acestea sunt sfinţite, împreună cu ouă roşii, sunt date de pomană pentru sufletul celor plecaţi.

Încă de dimineaţă, gospodinele sin satul Soceni pun din toate bunătăţile ce au stat pe masa de Paşti în coşurile care vor fi duse la cimitir. Mâncarea, prăjiturile, legumele, fructele şi băutura, vor fi sfinţite de preot şi mai apoi, vor fi împărţite de pomana morţilor. Tradiţia cere ca la crucea celui plecat, să se ciocnească un ou roşu.
După ce au fost sfinţite, tot ce se află în coşurile cu mâncare şi băutură, este împărţit între săteni şi sărmanilor care vin la cimitir.
Slujba este una specială, se face doar în a doua zi de paşti şi la ea participă tot satul. Din fericire, an de an sunt tot mai mulţi cei ce poartă coşul cu daruri la cimitir şi oamenii nu se tem că se va pierde tradiţia. Şi în acest an, în cimitirul din Soceni au poposit localnici ce mai tot anul sunt plecaţi la muncă’ prin ţările lumii pentru un trai mai bun.

Comentarii

comentarii