VIDEO Obicei si traditie in Valea Almajului – Nunta si Lunea Cornilor de la Rudaria

De cum a început Postul Mare, în prima săptămână a acestuia, în Banatul Montan începe și Săptămâna Neroadelor. Pe Valea Carașului umblă ,,Fășancul”, la Cicolva umblă ,,Ursii”, la Slatina Timiș își fac de cap ,,Berbecii” , pe Valea Almăjului se desfășoară ,,Nunta Cornilor”. La poalele Semenicului, la Verendin, Luncavița și Mehadica, timp de două zile, umblă ,,Babele”. Umblatul babelor are rolul de a alunga iarna, frigul si spiritele rele și de a aduce liniștea, înțelegerea și bunăstarea în sate și gospodării.

Obicei din bătrâni, mascaţi şi voie bună în satele din Valea Almăjului. Alaiul fanfarelor şi al cetelor de mascaţi, au umplut de voie bună și bucurie casele oamenilor. La fel a fost si în comuna Eftimie Murgu – Rudăria cum i se spunea din bătrâni, din Valea Almăjului.

„Lunea Cornilor”- cum este denumit obiceiul în Valea Almajului, se desfăşoară în ziua de luni la începutul postului Paştelui în fiecare an. Tradiţia cu măşti şi costume populare, este un joc al vieţii ce răbufneşte în fiecare început de primăvară în Rudăria, Bănia şi în alte localităţi din Valea Almăjului.

Sărbătoarea populară de lăsata secului de carne, cu tineri şi adulți mascaţi ce umblă pe străzile satului din mai multe localităţi almăjene, îşi are origini străvechi şi cu funcţie socială bine definită. Feciorii şi bărbaţii însuraţi se maschează, se înbracă în fel de fel de personaje şi însoţiţi de săteni şi muzicanţi, colinda satul, în alungarea spiritelor rele, a frigului iernii şi a farmecelor ce sunt alungate spre săteni. La Rudăria (Eftimie-Murgu), mascaţi se mai numesc şi „maimozi”, iar în celelalte sate de pe meleagurile almăjene, li se mai spune corni ori maimuci.

„Lunea Cornilor” este o sărbătoare care celebrează înflorirea cornului, de aici denumirea de „Ziua Cornilor”- arbustul fiind un vestitor al schimbării de anotimp. Localnicii din Bănia au pregătit, duminică şi luni, „Tocma Cornilor” şi „Nunta Cornilor”. Duminică au organizat „Tocma Cornilor”, atunci când au îmbrăcat costume populare şi au dus cu ei prin sat un porc fript şi buriul cu rachie.

„Nunta Cornilor” s-a desfăşurat luni, iar fiecare dintre cei care au participat la eveniment, s-a mascat după bunul plac. La Rudăria, de „Nunta Cornilor”, copii şi bărbaţii însuraţi s-au mascat în diferite personaje şi împreună cu „maimucile” au mers prin sat să alunge spiritele rele de la casele oamenilor.

La fel ca în anii precedenţi, mascaţii au fost însoţiţi prin sat de un taraf. „Nuntaşii” însoţiţi de fii satului, au mers prin sat de la casă la casă făcând mare tărăboi. În fața caselor unde gazda i-a aşteaptat cu o sticlă de răchie, „maimucile” au jucat un brâu în cinstea gazdei care i-a cinstit.

După ce a ocolit satul, alaiul de mascați și nuntași, s-a adună în centrul comunei, iar cei care au fost mascaţi, au dat jos măştile de pe faţă. La final, s-au strigat „darurile”- ceremonie în cadrul căruia cei care au greşit sau au avut un comportament neadecvat în comunitate sau familie, au fost mustraţi în fața satului. Seara, toţi participanţii s-au strâns la căminul cultural unde au servit mâncarea şi rachia primită de la săteni.

Ţara Almajului a fost întotdeauna bogată în obiceiuri şi tradiții. Această manifestare cu măşti și alai prin sat, pare a fi pentru cei care privesc din exterior, un obicei ca oricare altul. Însă pentru localinicii cei care le cunoaşte însemnătatea, astfel de obiceiuri şi tradiţii ascund înţelesuri profunde, despre relaţiile interumane şi despre relaţiile omului cu natura. Prin astfel de manifestări, almăjenii, încearcă să dea însemnătate anumitor momente sau întâmplări din viaţa de zi cu zi.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii