VIDEO Pelerinaj Muntele Mic 15 sept 2014 sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci

La sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci s-a organizat pentru a IX-a oară pelerinajul la Crucea-monument de pe Muntele Mic din județul Caraș-Severin. Evenimentul a debutat la orele dimineții cu o procesiune din centrul stațiunii montane spre crucea de mari dimensiuni. În continuare a fost săvârșită Sfânta Liturghie, într-un foișor amenajat la baza crucii, de către Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului alături de Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi. După săvârșirea Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire în memoria eroilor bănățeni, după care s-au depus coroane la temelia crucii.

În continuare a avut loc defilarea Gărzii de Onoare a Brigăzii 18 Infanterie Banat din Timișoara. La final Preasfințitul Lucian a conferit ordinul eparhial Crucea „Episcop Elie Miron Cristea” d-lui general de brigadă dr. Adrian Tonea, comandantul diviziei IV infanterie „Gemina” din Cluj-Napoca și d-lui general maior dr. Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al forțelor terestre. De asemenea a conferit Diploma de onoare „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” d-lui colonel Augustin Pegulescu, erou al războiului din Afganistan. Răspunsurile lirurgice au fost date de către grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Ca în fiecare an au participat autorități centrale, județene și locale, civile și militare, un batalion de ostași de la Brigada 18 Infanterie Banat și sute de credincioși din întreg Banatul, care au venit la acest praznic să se înalțe duhovnicește și pentru a cinsti memoria eroilor bănățeni, în amintirea cărora este înălțată crucea de pe munte. În încheierea manifestărilor a avut loc lansarea cărții aniversare „10 ani de la refacerea monumentului eroilor bănăţeni de pe Muntele Mic”.
Crucea metalică de pe Muntele Mic este una dintre cele mai reprezentative monumente din Banat și a fost ridicată în memoria eroilor bănăţeni jertfiţi pentru libertatea şi demnitatea noastră.

Reporter: Diac. Pavel Canea
Imagine: Darius Herea

Comentarii

comentarii