VIDEO Placă comemorativă în memoria profesorului Seracin, la Băile Herculane

Nicusor Vasilescu primarul Bailor HerculaneVestea trecerii în data de 19 decembrie 2013 la cele veșnice a profesorului universitar de matematici, Eugen Seracin – supranumit și ,,părintele alpinismului bănățean” – la mâhnit și pe primarul orașului Băile Herculane, Nicușor Vasilescu.
,,Am auzit multe despre dânsul, știu și am citit și în ziarul dv. asta, că domnul profesor era o personalitate puternică, era un temerar care nu s-a dat bătut nici atunci când era grav bolnav. Despre personalitatea și tenacitatea celui care a fost profesorul Seracin, se poate vorbi mult, dar din păcate numai la trecut. Prin ceea ce a făcut regretatul alpinist, a promovat foarte mult orașul nostru, Băile Herculane. În ultimii ani, la noi în oraș – mai exact în zona Herculane, au început să se desfășoare o serie de competiții și evenimente naționale și internaționale având ca temă comună -alpinismul. Cu siguranță că un merit îl are aici și activitatea regretatului profesor. Alpinistul Eugen Seracin, a descoperit, făcut și marcat unele trasee de escaladă cu grade diferite de dificultate. Sunt pentru toată lumea – fie avansat sau începător, trasee recunoscute de toți alpiniștii ca ,,trasee Seracin”. Unul dintre acestea se afla la câțiva metri de Hotel Roman – este locul în care dumneavoastră ați realizat în septembrie 2013, ultimul reportaj cu regretatul profesor. Și acela este un traseu Seracin.
În semn de omagiu, voi propune colegilor consilieri în proxima ședință, montarea unei plăci comemorative care să marcheze acest loc. Totul depinde de domniile lor.” a declarat în exclusivitate pentru InfoCs primarul orașului, Nicușor Vasilescu.
Iată un material video și câteva rânduri scrise de noi în data de 19 decembrie, la câteva ore după ce am aflat de plecarea în ultima escalada, spre cer, a domnului profesor Seracin.
,,A plecat sus de tot, la ceruri, fără să mai escaladeze pereți de piatră. Părintele alpinismului bănăţean, profesorul universitar de matematici, Eugen Seracin, a murit. El a încetat miercuri, 19 decembrie 2013, din viaţă. Profesorul de care se leagă alpinismul bănățean, avea 85 de ani.
Era bătrân- fiindcă 85 de ani nu sunt puțini. În plus, Eugen Seracin suferea de Parkinson de mai bine de 10 ani. De mai bine de 7 ani, el nu a mai putut să meargă deloc, dar asta nu l-a ținut departe de ceea ce el numea hobby iar cei din jur, un mod de viață.
Dacă nu a mai putut merge în picioare, el s-a deplasat pe genunchi și cu ajutorul mânilor. Nu i-a fost rușine să meargă în acest fel, atâta timp cât a putut-o face. Ba mai mult, Eugen Seracin escalada munţii – doar cu ajutorul brațelor. De cele mai multe ori, fiindcă nu mai putea folosi nici măcar cadrul metalic, profesorul era dus pe sus până la peretele de stâncă de către cei ce l-au iubit și apreciat. A îndrumat și i-a învățat escalada pe mai tinerii săi elevi și studenți, i-a inițiat și îndrumat în tainele alpinismului.
Cu toate că a ,,colindat” aproape toți munții României, în ciuda problemelor de sănătate, profesorul era nelipsit de pe traseele din Herculane. Multe dintre ele îi poartă numele, așa cum este cel de lângă Hotelul Roman”.

Comentarii

comentarii

One thought on “VIDEO Placă comemorativă în memoria profesorului Seracin, la Băile Herculane

  1. O initiativa demna de un adevarat primar ce sfinteste orasul pe care-l conduce, sfantind la randul sau si oamenii care aduc si au adus faima acestui minunat loc de sanatate si recreere.Memoria profesorului universitar Eugen Seracin poate fi o pilda de tenacitate si ambitie in a-ti practica sportul preferat, in cazul Dansului – alpinismul, chiar si fara ajutorul picioarelor, efort incredibil pentru noi, muritorii de rand. In numele studentilor care l-au avut profesor la Politehnica din Timisoara, va multumim domnule primar Nicusor Vasilescu!

Comments are closed.