VIDEO Principele Radu al României, la Reşiţa; întâlnire cu primarul Stepanescu şi lansare de carte

1. Principele RaduPrincipele Radu al României scrie, dar şi citeşte. La Reşiţa, a mărturisit că citeşte editorialele jurnalistului Daniel Botgros!
Principele Radu al României a fost astăzi la Reşiţa, unde şi-a prezentat volumul „Trei poduri peste lume”, editura Curtea Veche, 2013, precum şi volumul „Margareta. Portretul principesei moştenitoare”, de Sandra Gătejeanu Gheorghe, editura Curtea Veche, 2013. Înainte de prezentarea volumelor, Principele Radu s-a întâlnit cu primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu.
La întâlnirea de la Primăria Reşiţa, primarul Mihai Stepanescu şi Principele Radu au stabilit că vor pune bazele unui proiect social Principele Radu si Mihai Stepanescupentru sprijinirea persoanelor vârstnice. Pentru a discuta aspectele concrete ale acestui proiect, Principele Radu şi-a ofeit disponibilitatea de a-l primi pe primarul Mihai Stepanescu la Castelul Regal de la Săvârşin, la o dată care va fi stabilită ulterior.
Prezentarea volumelor a avut loc la librăria Semn de carte, în prezenţa unui numeros public. Evenimentul a fost deschis de către directorul librăriei, Camelia Duca, şi de către directorul Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici” Caraş-Severin, Clara Constantin. Despre cărţi a vorbit Carmen Albert, cercetător ştiinţific la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa. Despre volumul „Trei poduri peste lume”, al cărui autor este Principele Radu, Carmen Albert a spus: „Este un volum care reuneşte însemnările Alteţei Sale Regale, din 1982, până în 2003, unele din ele publicate anterior, altele sunt inedite, la care se adaugă completările care fac relaţia cu prezentul, cu anul 2013. Trei poduri peste lume reprezintă o metaforă foarte bine găsită, care presupune o trecere, o deplasare, de la o stare la alta, de la un timp la altul, de la un timp pe care eu şi alţii ca noi l-am resimţit ca fiind prea strâmt, la un moment dat, de la un timp la altul. Pentru autor, Principele Radu, aceste treceri sunt în număr de trei. Prima trecere pe care o resimte este aceea de trecere de la un mileniu la altul, a doua trecere, de la un regim politic la altul, şi a treia trecere, extrem de interesantă şi de pasionant redactată, cu un real talent narativ, epic,… deci, cea de-a treia trecere este cea de la condiţia de actor, la cea de Principe Regal, prin căsătoria cu principesa Margareta”. Al doilea volum prezentat, „Margareta. Portretul principesei moştenitoare”, de Sandra Gătejeanu Gheorghe, este un album ilustrat şi comentat, cu fotografii ale principesei, din copilărie, până în prezent, cu imagini ale familiei regale în diferite ipostaze.
Alteţa Sa Regală, Principele Radu, a mulţumit pentru ospitalitatea gazdelor, a vorbitorilor, şi a spus că librăria Semn de carte este un loc ideal de întâlnire cu publicul, fiind un spaţiu primitor, intim, apropiat de ceea ce înseamnă o casă, oferind sentimentul unei întâlniri în familie.
„Foarte curând vom avea două importante aniversări în România. Peste numai doi ani o să sărbătorim 150 de ani de dinastie regală. Şi, mai devreme decât atât, în ianuarie, principesa moştenitoare va avea extraordinara şansă de a sărbători un sfert de veac de când a păşit pe pământul ţării ei. Ce înţeles au aceste două aniversări. Mai întâi, faptul că membrii familiei regale române nu scriu cărţi pentru români începând de ieri. Au făcut-o de la bun început, într-o comuniune de spirit cu biserica, cu Academia Română, pentru că au considerat, fiecare în generaţia lui, că gestul de a apropia coroana de creion e un gest care dă mai multă statornicie ţării”, a spus Principele Radu.
Daniel Botgros si Principele RaduÎn discursul său, principele a ţinut să-l menţioneze pe jurnalistul reşiţean Daniel Botgros, mărturisind că îi citeşte editorialele începând deja cu 10 ani în urmă. Apoi l-a îndemnat să nu se lase de scris, mai ales despre familia regală, pentru că este important ca poporul să fie informat corect despre rolul şi rostul monarhiei în România şi în lume.
Printre personalităţile aflate la prezentarea de carte, directorul librăriei, Camelia Duca, i-a remarcat pe protopopul Reşiţei, Petru Berbentia, şi pe compozitorul şi dirijorul Sabin Pautza.
Principele Radu da autografePublicul a avut ocazia să cumpere cărţile prezentate, cu preţul de 25 de lei volumul „Trei poduri peste lume” şi cu 35 de lei volumul „Margareta. Portretul principesei moştenitoare”, după care a urmat o sesiune de autografe. Menţionăm că primul volum poate fi achiziţionat online, de la librarie.net, cu 17,50 lei, iar al doilea volum, albumul, cu 22,50 lei, însă cărţile sunt mult mai preţioase cu autograful principelui pe ele.
De la Reşiţa, Principele Radu a plecat la Caransebeş, pentru a prezenta volumele la Casa Municipală de Cultură „George Suru”.
Preluare integrală Matei Mircioane – citeşte mai multe pe www.argument-cs.ro

Comentarii

comentarii