VIDEO Programul ,,Prima casă” merge mai departe in Caras Severin

prima casa baniCarasenii care doresc sa-si achizitioneze o locuinta pot opta pentru Programul Prima Casa, care continua in acest an cu un plafon suplimentar de garantii in valoare de 1,2 miliarde de lei. Mai multe banci din județ participa la acest program. Astfel carasenii isi pot cumpara o locuinta cu un avans si o dobanda mai mici decat pentru un credit ipotecar obisnuit.
Programul Prima Casa face parte din masurile anticriza initiate de guvern pentru a sustine sectoarele economice prioritare. Obiectivul principal este sa deblocheze activitatea de creditare si sa impulsioneze sectorul constructiilor. Programul constă în facilitarea accesului populatiei la credite ipotecare. In acest scop, statul garanteaza in prezent 50% din imprumuturile acordate de banci, cu conditia ca acestea sa acorde credite mai ieftine.

Pe lângă avansul foarte mic în comparație cu un credit ipotecar obișnuit, clientul va plăti o dobândă anuală mult diminuată, de aproximativ 4,8 la sută. Solicitanții de credite prin Programul Prima Casă trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Dacă, de exemplu doresc să construiască o casă de la zero, ei trebuie să dețină terenul aferent. Trebuie să dispună de avansul minim necesar și să nu înstrăineze locuința timp de 5 ani de la data cumpărării. În anumite condiții pot beneficia de creditare și solicitanții care dețin o locuință în comun cu alte persoane.
Durata in care se obtine un credit Prima Casa depinde de cele mai multe ori de procedurile interne adoptate de fiecare banca. Dar odată acceptat de bancă, dosarul ajunge la Fondul Național de Creditare, care are ultimul cuvânt.
Potrivit Fondului Național de Garantare, în 2013 în România s-au acordat peste 25 de mii garantii, valoarea medie a unei finantari fiind de aproximativ 37.000 euro.

Comentarii

comentarii