VIDEO Regizorul si scenaristul Ioan Cărmăzan – Cetatean de Onoare al judetului

Sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin a găzduit, astăzi, festivitatea de decernare a titlului de Cetăţean de Onoare al judeţului regizorului şi scenaristului Ioan Cărmăzan, originar din Bocşa. Prin activitatea sa derulata ep aprcurusl a peste 30 de ani, Ioan Cărmăzan a contribuit la crearea unor adevărate capodopere în domeniul filmului romanesc şi a dus numele judeţului peste hotare.
Ioan Cărmăzan, scriitor, cunoscut regizor şi scenarist, una dintre personalităţile culturale care a adus contribuţii importante la cultura şi arta românească, la afirmarea judeţului în circuitul naţional şi universal de valori, a primit titlul de Cetățean de Onoare al județului Caraș-Severin.

Ioan Cărmăzan este absolvent al Facultăţii de Matematică a Universităţii din Timişoara. După ce a absolvit şi regia de film la I.A.T.C. Bucureşti, în 1978, s-a afirmat în cea de-a şaptea artă cu o serie de succese, între care filmele „Ţapinarii”, „Lişca”, „Sania albastră”, „Casa din vis”, „Lotus”, „Raport despre starea naţiunii”, „Cu inima îndoită”, „Dragoste de mamă”, „Margo”, „O secundă de viaţă”, „Oul de cuc”, „Vlad nemuritorul”, „În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură”, „Orient Expres”, „Brâncuşi – din eternitate” sunt titlurile filmelor cărora Ioan Cărmăzan le-a fost regizor şi unora scenarist. A realizat şi filme documentare, între care unul despre Bocşa, dar şi scurtmetraje, din care, din nou, unul este realizat chiar la Bocşa, judeţul Caraş-Severin, „Negustorul de amintiri”, în 2009.

Ioan Cărmăzan are terminate, în prezent, trei filme, iar un altul se află în lucru. Este vorba despre un film despre Maria Tănase, pentru care regizorul a obținut finanțare de la Ministerul Culturii, dar insuficientă.

Comentarii

comentarii