VIDEO Reșița a fost roz, Primaria a fost roz – Speranța are culoarea roz- Ziua internațională a luptei împotriva cancerului de sân

Începând din anul 2014, la data de 1 octombrie se marchează ,,Ziua internațională a luptei împotriva cancerului de sân”. Scopul decretării acestei zilei este acela de a crește gradul de conștientizare cu privire la cancerul de sân și subliniază importanța campaniilor de informare, a prevenției și programelor de screening. La 30 septembrie 2014, Senatul României și-a asumat o Declarație prin care ziua de 1 octombrie este recunoscută ca ,,Zi internațională de luptă împotriva cancerului de sân” – cancerul reprezentând „o problemă majoră de sănătate publică pe plan mondial”.

Decretarea acestei zile are menirea de a încuraja cetățenii, agențiile guvernamentale, companiile private, organizațiile non-profit, precum și toate celelalte grupuri interesate să se alăture activităților ce au drept scop creșterea gradului de conștientizare a ceea ce românii pot face pentru a preveni cancerul de sân. Declarația a fost inițiată de Fundația Renașterea, în parteneriat cu membrii Comisiei pentru sănătate a Senatului. România se clasa, la acel moment, pe locul al zecelea în rândul țărilor europene care se confruntă cu această boală.

La nivelul României, statisticile arătau o creștere alarmantă a cazurilor de cancer de la 40.000, în anul 1994, la 98.000, în 2011. „Anual, 3.000 de persoane primesc diagnosticul de cancer. (…) În România, cancerul mamar este pe primul loc atât în ce privește incidența, cu o rată de 25,2, dar și mortalitatea, cu o rată de deces de 16,7, din cauza lipsei de informare și prevenție. Cancerul poate fi vindecat dacă e depistat în stadii incipiente, astfel, dacă este diagnosticat în stadiul 0 sau 1, rata de supraviețuire este de 98%. Din păcate, în România, 80% din cazurile depistate sunt în stadiile 3 și 4, ceea ce reduce considerabil rata de supraviețuire”.

În vederea combaterii afecțiunilor oncologice, Organizația Mondială a Sănătății recomandă două acțiuni convergente, respectiv depistarea precoce, în stadii incipiente ale afecțiunilor, curabile prin tratament specific, prin campanii de informare și programe de screening, și prevenția, în scopul reducerii sau eliminării expunerii la factorii de risc: carcinogeni din mediu, stilul de viață, nutriție, activitate fizică. Spitalele județene din România dețin echipamentele necesare pentru efectuarea investigațiilor medicale anuale și, de asemenea, centrele private de sănătate sunt dotate cu aparatură performantă ce poate veni în completarea analizelor necesare în vederea unui diagnostic precis. Practica screeningului mamar peste tot în lume prevede ca femeile peste 40 de ani să efectueze anual o mamografie, iar cele sub 40 de ani să efectueze ecografia de control. O mamografie poate depista o afecțiune a sânului cu 2 ani înainte ca ea să poată fi palpată. La 10 iunie 2015, Plenul Senatului a adoptat propunerea legislativă privind declararea Zilei luptei împotriva cancerului de sân. Actul normativ care are ca obiect declararea acestei zile a fost inițiat de un grup de parlamentari PSD, PNL și UDMR.

Potrivit inițiatorilor acestei propuneri legislative, cetățenii, agențiile guvernamentale, companiile private, organizațiile non-profit și alte grupuri interesate sunt încurajate să se alăture activităților ce au drept scop creșterea gradului de conștientizare privind prevenția cancerului de sân. Ziua luptei împotriva cancerului de sân este marcată la 1 octombrie și la nivel mondial. În zeci de țări se desfășoară, la această dată, acțiuni la scară largă, cum ar fi iluminări ale unor clădiri în roz, marșuri, distribuirea de fundițe roz etc, menite să le amintească femeilor că, prin prevenție și prin efectuarea de controale medicale periodice, își pot păstra sănătatea. La Reşita în ultimii doi ani Asociației ”Din Inimã pentru inimã” s-a ocupat de organizarea unui eveniment prin care să marcehze acesta zi.

Anul trecut a fost iluminat în roz Palayul Cultural, iar în acest an Primãria Reºiþa a fost luminatã duminicã seara în culoarea roz. Mai mulți cetãțeni ai urbei au asistat la acest eveniment prin care se dorește marcarea Zilei Mondiale de luptã împotriva cancerului la sân.

În cadrul aceluiași eveniment, cei care au fost prezenți în centrul orașului au beneficiat de mãsurarea tensiunii arteriale gratuit. Reprezentantele Asociației ”Din Inimã pentru inimã” din Reșița au împãrțit materiale promoționale și baloane roz cu însemnele evenimentului și cu mesaje specifice zilei. Atmosferă a fost întreținutã de grupuri care au interpretat melodii religioase,în ton cu acest eveniment.

Comentarii

comentarii