VIDEO Romania, amenintata cu sanctiuni europene pentru poluarea de la Moldova Nouă . Explicatiile Guvernului

poluare iaz moldova noua 1Romania risca sanctiuni din partea Comisiei Europene, care a decis sa avanseze cu procedurile de infringement referitoare la 19 depozite de deseuri din tara si doua iazuri de decantare ale unor exploatari metalifere, a informat, joi, executivul comunitar.
In domneiul protectiei mediului, Comisia a transmis Romaniei doua avize motivate, in care ii cere sa rezolve problemele legate de depozitele ilegale de deseuri din tara si sa curete doua iazuri de decantare de la exploatari miniere de cupru si zinc, care pun in pericol sanatatea localnicilor.
Agentul Romaniei la Curtea de Justitie a UE a precizat ca autoritatile romane iau masuri pentru a se conforma cerintelor europene. Transmiterea avizelor motovate este o faza avansata a procedurii de infringement, Romania avand la dispozitie 2 luni sa se conformeze cerintelor Comisiei, in caz contrar executivul european urmand sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene pentru sanctioarea tarii.

Pentru ce au fost date avizele motivate:

Comisia Europeană a anunţat, astăzi, lansarea a două proceduri de infringement împotriva României, pentru că nu îşi protejează cetăţenii de efectele gestionării deficitare a deşeurilor şi pentru că nu au fost curăţate două iazuri de decantate la exploatările miniere din Moldova Nouă.
Astfel, a fost trimis un aviz motivat pentru a solicita României să cureţe cele două iazuri de decantare din exploatările miniere de cupru şi zinc din Moldova Nouă. Potrivit CE, iazurile de decantare sunt “o sursă majoră de pulberi toxice, care au consecinţe semnificative asupra sănătăţii umane şi asupra mediului”. Comisia este “preocupată” de faptul că România nu a luat măsurile necesare pentru a controla emisiile şi pentru a preveni abandonarea siturilor.
Comisia a iniţiat în privinţa acestor aspecte proceduri în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, în octombrie 2012. “Autorităţile române au raportat cu privire la progresele înregistrate, însă obiectivele nu au fost încă îndeplinite, iar grava problemă a pulberilor toxice persistă. Prin urmare, se trimite un aviz motivaţ iar în cazul în care România nu acţionează în termen de două luni, Comisia poate sesiza cauza Curţii de Justiţie a UE”, avertizează Executivul european.

Cât priveşte cel de-al motiv de supărare, “Comisia Europeană este preocupată de faptul că România nu îşi protejează cetăţenii de efectele gestionării deficitare a deşeurilor. În pofida avertismentelor anterioare, cele mai recente informaţii de care dispune Comisia indică faptul că 19 depozite de deşeuri din România funcţionează încă fără a respecta legislaţia UE privind deşeurile şi depozitele de deşeuri, ceea ce reprezintă un risc grav pentru sănătatea umană şi pentru mediu”, se arată într-un comunicat al CE. Pentru “a stimula” România să îşi accelereze acţiunile în acest domeniu, Comisia lansează o procedură de infringement sau “aviz motivat”.


Foto GEC Nera

Comentarii

comentarii