VIDEO Saptamana nerodelor in Banat – Babele din Verendin

De cum a început Postul Mare, în prima săptămână a acestuia, în Banatul Montan începe și Săptămâna Neroadelor. Pe Valea Carașului umblă ,,Fășancul”, la Cicolva umblă ,,Ursii”, la Slatina Timiș își fac de cap ,,Berbecii” , pe Valea Almăjului se desfășoară ,,Nunta Cornilor”. La poalele Semenicului, la Verendin, Luncavița și Mehadica, timp de două zile, umblă ,,Babele”. Umblatul babelor are rolul de a alunga iarna, frigul si spiritele rele și de a aduce liniștea, înțelegerea și bunăstarea în sate și gospodării.

Spre sfârşitul iernii şi începutul primăverii, viaţa la ţară trebuie să intre cât mai repede în normal, iar gospodarii să treacă la activitatea zilnică. De „Lăsatul Secului”, lunei și marți, locuitorii satului Verendin mai petrec timp de două seri, conform tradiţiei. Peste zi, „Babele” pornesc prin sat. Cetele de tineri – și nu numai- se maschează cât mai înspăimântător – zic ei – și pornesc pe ulițele satului. De obicei, tinerii umblă cu taraful după ei și fac gălăgie, iar când ăntră în curți, imită strigătele bufnițelor și ale huhurezilor și bat cu bâta în porțile caselor. Pe străzi- ,,babele” îi aleargă pe trecători, opresc mașinile și cer ,,taxa de baba”. Ca să nu fie smotociți de ,,babe,, trecători – fie fug în curte, fie plătesc și scapă.

Ritualul de înnoire anului cuprinde, la nivelul judeţului Caraş-Severin, o primă perioadă de îmbătrânire şi degradare a timpului, evidenţiată prin practici în care apar mascaţi, şi o perioadă cu practici de purificare a spaţiului, de recâştigare a armoniei şi echilibrului. Obiceiul constă în mascarea bărbaţilor cu haine femeieşti şi măşti hidoase, după care pleacă pe la gospodăriile oamenilor unde fac „diferite nebunii şi glume”. Bărbaţii astfel deghizaţi iau fetele şi nevestele la joc, improvizând diferite dansuri, spre buna dispoziţie a celor prezenţi. După acest moment ritual, mascaţii sunt cinstiţi cu ouă, ceapă, slănină, şi răchie. Marți seara, la cămin sau la casa vreo unui dintre participanți, se face o omletă imensă din care mănîncă toată lumea.

Obiceiul s-a păstrat, rezistând peste secole, împotriva tuturor piedicilor, chiar dacă nu la aceeaşi dimensiune. În prezent, măştile sunt mult mai moderne, iar glumele ţin pasul cu lumea. Obiceiul a păstrat, totuşi, elemente valoroase pentru reconstituirea scenariului de renovare a anului care începe primăvara. Tot ceea ce se face la Lăsatul Secului este din belşug: se joaca mult ca roadele să fie din plin, se mănâncă şi se bea din abundenţă pentru a suplini astfel severitatea postului. Petrecerea se va încheia marţi seara, cu consumul ouălor de găina, fierte sau coapte, pentru ca în anul care urmează găinile să facă mulţi puişori.

Imagini arhiva video infocs.ro

Comentarii

comentarii