VIDEO Simbolul gloriei industriale reșițene, cel mai vechi pod al municipiului, la ceas aniversar

Podul de la Moară sau Podul Stavila este cel mai vechi pod metalic arcuit din România, integral sudat și totdată, cel de-al treilea de acest fel din Europa. Construit în anul 1931, podul a dăinuit 8 decenii și jumătate făcând legătura, până astăzi, peste râul Bârzava, între cartierele Stavila şi Muncitoresc.

Pentru că o astfel de construcție nu putea fi ignorată, la inițiativa omului de afaceri Iulian Georgevici, municipalitatea a organizat o festivitate la împlinirea celor 85 de ani de la ridicarea construcției, marcată prin dezvelirea unei plăci comemorative amplasată pe structura podului.

”Pentru mine ca inginer, chiar dacă inginer metalurg, structura este ceva învecinat cu meseria mea, podul respectiv care reprezintă o premieră tehnică pe spațiul românesc și al 3-lea pod de construcție sudată din Europa, vă reaminetesc, anul 1931, când această tehnologie în lume era incipientă, pentru mine a fost permanent un motiv de mândrie, întotdeauna mi-am adus prietenii și vizitatorii care ajungeau în Reșița să îl vadă (…). Tehnologia respectivă s-a dezvoltat în Statele Unite în principal. La început a dat câteva rateuri și proiectanții ezitau să adopte acest stil de construcție, mergând pe o construcție de structuri nituite, dar lucrurile au fost împinse înainte de construrea de block-house-uri, construcții de sute de metri înălțime și de construcțiile navale în domeniul militar (…) Mai vreau să remarc că autoritățile au comandat această construcție în anul de criză mondială, 1931”, a explicat Iulian Georgevici.

Podul este executat la fostul UDR, în decursul anului 1931 și în 29 decembrie a aceluiași an, cu mulțime de reșițeni adunată, se inaugurează cu fast acest pod se la Stavila.

La evenimentul de azi au participat: viceprimarul ing. Paul Vasile, reprezentnați ai Bisericii Ortodoxe române, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, Erwin Josef Ţigla, omul de cultură, Ada D. Cruceanu și, bineînțeles, omul de afaceri şi iniţiatorului proiectului, Iulian Georgevici.

Comentarii

comentarii