VIDEO Simpozionul internaţional „Taină şi mărturisire“ de la Caransebeș

Ruga 2014 (9)Sărbătorile ce se desfăşoară în Episcopia Caransebeşului sub genericul Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin – Ediţia a VIII-a, au continuat luni, 28 aprilie, cu Simpozionul internaţional „Taină şi mărturisire“. Simpozionul este prilejuit de proclamarea în Patriarhia Română a anului 2014 ca „Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii)” şi „Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni”. La aceste motivaţii se adaugă şi prăznuirile locale.

În deschiderea simpozionului corul Episcopiei Caransebeşului a susţinut un recital de cântece închinate Anului Euharistic precum şi Sfinţilor Brâncoveni. În continuare s-au susţinut lucrări despre Sfânta Spovedanie şi Sfânta Împărtăşanie sub aspect biblico-patristic, dogmatic-moral, liturgic şi pastoral, Sfinţii Martiri Brâncoveni, martiri în ţinuturile bănăţene, 20 de ani de la reîntemeierea Episcopiei Caransebeşului prin episcopul Emilian Birdaş, 80 de ani de la întronizarea episcopului Vasile Lăzărescu la Caransebeş şi 100 de ani de la izbucnirea Marelui Război, toate acestea grupate în trei secţiuni.
La demersul ştiinţific organizat de Centru Eparhial caransebeşean au participat 8 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, profesori de teologie, preoţi cu preocupări istoriografice, istorici din ţara şi străinătate, specialişti în domeniul istoriei Banatului şi profesori de discipline istorice, sistematice şi practice de la Facultăţile de Teologie din ţară. Numărul participanţilor care au susţinut comunicări a fost de 70 de persoane.
La finalul Simpozionului au fost lansate cărţile „Marele Război în memoria bănăţeană”, 1914-1919, vol I şi II, ediţii de Valeriu Leu, Nicolae Bocşan, Mihaela Bedecean şi „Gheorghe Dobreanu (1911-2001)”, Monografie, autor prof. univ. dr. Dumitru Jompan. În continuare a avut loc vernisarea unei expoziţii foto-documentară cu referire la evenimentele locale aniversate.
Reporter: Diac Pavel Canea
Imagine: Darius Herea

Comentarii

comentarii