VIDEO Tot mai putine lumini in cimitirele nemtilor din Banatul Montan – Dar, flacara nu este lasata sa piara

Cimitirele romano-catolice din Banatul Montan sunt, în ziua de comemorare a morţilor, tot mai sărace în vizitatori şi în „lumină”, fapt pentru care, la Reşiţa, a fost dezvoltat proiectul „Mai multe lumânări în cimitirele noastre”.

„Despre acest lucru a fost amintit de foarte multe ori în revista lunară – Echo der Vortragsreihe (Ecoul Asociaţiei). La citirea unui asemenea articol, dr. Herwig Brandstetter din Graz-Stiria din Austria, membru de onoare al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa, a luat iniţiativa să lanseze un proiect numit – Ziua morţilor, 2003. Era vorba despre mai multe lumânări pe morminte de ziua de comemorare a morţilor. La apelul dr. Herwig Brandstetter către conducerea firmei Drauch din Hausmannstätten – Austria, care produce renumitele lumânări Jeka, pentru o sponsorizare, aceasta a donat spontan multe lumânări mari, roşii pentru cimitir”, explică Erwin Josef Ţigla, preşedintele Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa.
Ideea de atunci a fost un succes, astfel încât, proiectul a continuat de atunci şi până în prezent, aproape an de an.

Prin urmare, lumânările donate în acest an vor lumina, iarăşi, pe 1 noiembrie, când se sărbătoreşte Ziua Tuturor Sfinţilor, şi pe 2 noiembrie, de ziua de comemorare a morţilor, după calendarul romano-catolic, în cimitirele germane din Bocşa, Dognecea, Oţelu-Roşu, Sasca Montană, Steierdorf şi în Reşiţa.

„Mulţumim dr. Herwig Brandstetter şi firmei care a ajutat la transportul lumânărilor din Graz în Banatul Montan, dar şi tinerilor şi adulţilor care au grijă ca acest proiect să se realizeze şi, astfel, multe lumânări să lumineze din nou în cimitirele noastre germane”, afirmă Erwin Josef Ţigla.

În cimitirul german din Reşiţa a avut loc, în această după-amiază, şi o procesiune, dar şi rugăciuni pentru toţi cei care au trăit creştineşte, dar nu sunt sfinţi.

„Am fost în cimitir, la crucile celor dragi nouă şi ne-am rugat pentru ei, în trei limbi. Am fost şi la mormintele preoţilor, iar în drumul nostru ne oprim la acele morminte care sunt din acest an sau sunt mai vechi, dar reînnoite. În acest fel, încercăm să contribuim pentru ca cei decedaţi să aibă viaţa fericiţilor din cer. Este un obicei frumos şi se cuvine să ne rugăm pentru ei”, a precizat Jozsef Csaba Pal, arhidiacon al Banatului Montan.

Comentarii

comentarii