VIDEO Traditia merge mai departe – Ruga de Rusalii de la Montana in țoale bănățenești

La Bocșa Montană, după o pauză de aproape 20 de ani, în 2014, s-a reluat tradiția rugii. Și în acest an, primarul Eugen Cismăneanțu alături preotul paroh și consilieri locali, și-au primit musafirii într-o locație nouă, pe Platoul Velicsek. După cuvintele de bun găsit și binecuvântarea preotului, a urmat un program artistic susținut de formațiile Casei orășenești de Cultură din Bocșa – CEATA BOCȘANEI, JUNII BOCȘANEI și BOCȘANA – urmat mai apoi de un program de muzică și voie bună susținut de îndrăgita solistă de muzică populară CARMEN BIRUESCU și formația ei.

Băieții și fetele au lăsat de-o parte blugii și hainele la modă și au îmbrăcat frumoasele costume populare. Apoi, preotul paroh urmat de primarul Eugen Cismăneanțu alături de soția să Dana, au deschis Rugă de Rusalii de la Bocșa Montană. Așa cum cere tradiția, prima pereche a orașului, a fost încadrată de o pereche de tineri dansatori.
Programul artistic a fost susținut de interpreta Carmen Popovici Dumbravă alături de orchestra sa.
Ruga Rusalii Bocsa 2016 (11)
Ruga (nigeia) este sărbătoarea întregii comunităţi rurale (sau chiar urbane, având în vedere că în ultimii ani se organizează şi în oraşele Banatului Montan. Această sărbătoare corespunde, pentru fiecare comunitate rurală în parte, datei sfinţirii bisericii locale. În alte zone etno-geografice sărbătoarea bisericii se numeşte “hram”. Dar niciunde în ţara ea nu este sărbătorită cu fastul şi amploarea din Banat. Și tot la fel, în tot Banatul de Munte, nu mai există localitate în care să se țină trei rugi sau nedei, ca la Bocșa.
Fiecare membru al comunităţii se pregăteşte acasă la el cu tot ce e mai bun pentru ruga şi fala este de a avea cât mai mulţi musafiri adică “gosci” din alte părţi. Fiecare casă se zugrăveşte, geamurile, porţile, se vopsesc etc. în vederea rugii. Totul trebuie să fie “tzock um pock” – aşa zice bănăţeanul, adică impecabil.
Ruga Rusalii Bocsa 2016 (12)
Hramuri de Rusalii în Banatul Montan

La praznicul Rusaliilor se sărbătoresc hramurile bisericilor ortodoxe romane din localităţile Oţelu Roşu, Maru, Rusca Montană, Brădişorul de Jos, Cărbunari, Stinapari, Ilidia, Lapusnicul Mare, Pojejena, Sicheviţa, Cornea, Vărădia, Bocşa Montană, Târnova şi Terova.
Ruga Rusalii Bocsa 2016 (8)
La sărbătoarea Rusaliilor, în bisericile ortodoxe române sunt aşezate crengi de copaci înfrunzite – nuc si tei – şi iarbă, care simbolizează bogăţia darurilor Duhului Sfânt. Credincioşii îşi iau acasă ierburi sfinţite din care împletesc coroniţe pentru a prăznui Pogorârea Duhului Sfânt.

Comentarii

comentarii