VIDEO Silviu Hurduzeu prezent la marcarea unui secol de la moartea eroului simbol al Banatului, generalul Dragalina

Presedintele Consiliului Judetean Caras Severin, Silviu Hurduzeu, alaturi de zeci de locuitori ai municipiului Caransebeş a participat, marţi, în ciuda ploii, la manifestările dedicate eroului naţional, generalul Ioan Dragalina, organizate la împlinirea unui secol de la trecerea sa în nefiinţă.

,,Scopul unei asemenea manifestări culturale a fost de cinstire a memoriei generalului Ioan Dragalina și readucerea în memoria colectivă a celui care a fost fiu al Caransebeșului, prin dezvăluirea unor aspecte istorice deosebit de importante legate de trecutul Banatului şi conturarea unei sfere de comunicare între publicul larg şi specialiştii din domeniu, susţine preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin. A fost un moment emoţionant pentru noi, caransebeşenii, şi mă bucur că, deşi vremea nu a ţinut cu noi, au fost mulţi oameni prezenţi la acest eveniment. Sunt deosebit de onorat pentru faptul că, acum, la comemorarea unui secol de la moartea generalului Dragalina, o moarte eroică, ce a survenit în urma unor răni de pe front, am reuşit să organizăm, la Caransebeş, un astfel de eveniment. Generalul Ioan Dragalina este un bănăţean care şi-a dat demisia din Armata Austro-ungară şi s-a înrolat în Armata Română, pentru că a îndrăznit să creadă într-un vis, un vis numit România Mare. Noi, cu toţii, astăzi, avem obligaţia şi suntem datori să păstrăm o Românie puternică, mândră şi suverană”, a subliniat Silviu Hurduzeu.

”A fost o zi memorabilă, o sărbătoare care trebuie implementată în inima caransebeşenilor şi a românilor, iar astăzi a fost făcut unul din primii paşi în acest sens, pentru că, oriunde am merge în România, dăm peste memoria generalului Dragalina. Dacă ajungem într-un sat din judeţul Călăraşi, pe Valea Jiului, unde dăinuieşte o cruce în memoria sa, dacă ajungem la Oraviţa, unde un renumit liceu îi poartă numele sau în diverse locuri unde s-au ridicat statui în memoria sa, generalul Dragalina este printre noi, viu, şi astăzi. Cred că aici, la Caransebeş, unde s-a născut, poate reînvia flacăra patriotismului românesc, care, din păcate, în ultimul timp, se duce în desuetudine. A fi patriot înseamnă, deopotrivă, a-ţi iubi locul unde te-ai născut, iar aici, la Caransebeş s-a născut generalul Dragalina, familia pe care o iubeşti şi să nu uităm dragostea de ţară. Acest lucru poate să ni-l spună atât memoria generalului Dragalina, cât şi brava Armată Română care îşi face datoria în teatrele de operaţiuni ale NATO”, a declarat preşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, Ion Mocioalcă, prezent la comemorare.

Manifestările au fost organizate de Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, alături de Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi au cuprins simpozionul ”Omagiul eroului național Ioan Dragalina la 100 de ani de la trecerea în eternitate”, vernisajul expoziției General Ioan Dragalina, unde au fost prezentate documente originale ce aparțin reputatului istoric caransebeşean, col. (r) Liviu Groza.

”În plus, în faţa statuii generalului Ioan Dragalina, am comemorat 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a eroului Primului Război Mondial. Caransebeşul avea această obligaţie, iar Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din municipiu a organizat un simpozion, un parastas la Episcopia Caransebeşului, precum şi o festivitate, prin care Armata a adus onorul”, a precizat directorul muzeului caransebeşan, Adrian Ardeţ.

Comentarii

comentarii