VIDEO Un zimbru umbla hai-hui pe strazile din Fenes de doua saptamani iar autoritatile nu pot face nimic

Viceprimarul comunei Armeniş, Ioan Popescu, face un apel la cei în drept, cei ce iubesc cu adevărat animalele, să facă ceva pentru a salva o femelă de zimbru ce a ajuns pe străzile satului Fenes aparținător comunei Armeniş. Din câte se pare, este vorba de o femela de zimbru care, fie s-a rătăcit, fie nu se poate adapta vieţii din sălbăticie. Animalul provine de undeva de la o rezervaţie din Polonia unde a interacţionat cu oamenii iar acum se pare că nu se mai poate adapta vieţii din sălbăticie.
Edilul spune că trebuie făcut ceva urgent de tot fiindcă animalul este foarte slăbit şi de la Revelion umblă pe străzile satului Fenes. În afară de aceasta, cu toate că pare blând, vorbim totuşi de un animal sălbatic care nu se ştie de ce se poate speria şi ce reacţii poate avea.

Femela de zimbru, umblă pe străzile satului şi intră în curţile şi grădinile oamenilor în căutare de hrană. Viceprimarul spune că femela de zimbru s-a rătăcit de turmă sau probabil, nu este acceptată de ceilalţi zimbri, sau nu se poate adapta vieţii din sălbăticie. Sâmbăta – zimbrul ,,l-a vizitat acasă chiar pe viceprimarul Popescu. Fiul acestuia nu a stat pe gânduri, a pus mâna pe telefon şi a făcut mai multe poze pe care le-a trimis redacţiei noastre.

Femela de zimbru umbla prin sat şi prin împrejurimile satului de pe la Crăciun, mai exact, dinainte de revelion. S-a încercat contactarea reprezentanţilor unor ONG-uri care au zimbrii în grijă, dar fără succes. Unul dintre rangerii ce se ocupă de administrarea rezervaţiei de zimbrii de la Armeniş, a încercat să fugărească, să îndrepte animalul către teritoriul rezervaţiei, dar fără succes. Dimpotrivă – în momentul în care vede un grup de oameni – zimbrul se îndreaptă spre ei. La început, sătenii s-au temut de femelă de zimbru, dar fiindcă nu este agresivă şi efectiv caută tovărăşia oamenilor, aceştia îi dau pâine şi dulciuri.

Viceprimarul, precum şi mai mulţi oameni din sat care se pricep la animale – doar cu asta se ocupa – spun că animalul este trist şi dă semne de boală. Este prea apropiat de om şi nu se va adapta sălbăticiei. La Armeniş, s-a format deja o turmă mare de zimbri, dar aceştia trăiesc în condiţii de sălbăticie.

Cea mai bună soluţie pentru bietul animal ar fi trimiterea lui într-o rezervaţie ca cea de la Haţeg unde să trăiască în stare de semi sălbăticie, să fie liber, dar în acelaşi timp să primească mâncare și tratament. În cazul în care nu se intervine rapid, frigul și iarna grea vor ucide femela de zimbru.

Fiindcă nu a dat de nimeni de la Rewilding Europe și WWF-România, adică nu i s-a răspuns la telefon, viceprimarul Popescu a încercat să legătura cu mai multe asociaţii pentru protecția animalelor, în speranța că se va face ceva pentru animalul rătăcit, dar totul a fost în zadar.

Şi noi am încercat să luăm legătura cu cei ce se ocupa cu administrarea rezervaţiei de zimbrii, adică cu reprezentanta Rewilding Europe și WWF-România, doamna sau domnişoara Oana Mondoc. Am reuşit să dăm de dânsa la telefon, dar în afara unor fraze din care reieşea că toată lumea este pe din-afară de problema zimbrilor şi a animalelor în general, că numai dânsa se pricepe la aşa ceva, nu am prea luat nimic. Apoi, ni s-a precizat faptul că domnia sa este în sânul familiei, că este duminică seara, ca nu are pofta de interviuri şi nu are rost să ,,inflamam” această poveste fiindcă oricum – din punctul dânsei de vedere, nu este aşa de grav ca un zimbru – un animal sălbatic la urma – urmei – umblă pe străzile satului de două săptămâni, că un animal sălbatic poate fi bolnav şi poate avea un comportament imprevizibil, că este în pericol şi poate că – şi el poate deveni un pericol şi mai ales, ca acest animal are nevoie de grijă şi protecţie. După ce ne-a închis elegant telefonul, ne-a remis un număr de telefon al unui coleg specialist în rase sălbatice care ne poate lămuri. CE ? Ce să lămurească, pe cine? Pe noi ne interesează de ce acest animal nu este ajutat şi de ce de două săptămâni nu s-a făcut nimic pentru el?

Încheiem cu replica domnului viceprimar Ioan Popescu. Dânsul spune la un moment dat că ,,este păcat de bietul animal. A fost trimis din Polonia ca să-l omorâm noi aici in Banat”?

Rewilding Europe și WWF România, împreună cu partenerii locali, naționali și internaționali, lucrează la crearea unui model de dezvoltare durabilă în Carpații Meridionali și la refacerea unei populații sălbatice de zimbri de-a lungul Carpaților. In anul 2014, la Armenis au fost adusi primi zimbri. Acestia provin din mai multe tari din gradini zoologice si rezerevatii iar la Armenis, in rezervatia din Muntii Tarcu ce se intinde pe 150 de hectare, animalele intra intr-un proces de resalbaticire si reintegrare in natura. Primăria din localitate a oferit acestui proiect 75 de hectare din suprafața de pășuni comunale, iar Direcția Silvică Caraș-Severin a pus la dispoziție 80 de hectare.

Daca ar fi sa facem o comparatie, la Armenis, se intampla cu zimbrii exact acelasi lucru care s-a facut cu ursii la Zărnești. Animale aduse din captivitate – unele – si readaptate la viata salbatica.

Comentarii

comentarii