VIDEO Vocație de dascăl – profesorul Duma Lucian din Poiana Buchin, Caraș Severin

Lucian Duma, profesor de religie la Școala Gimnazială Specială din Caransebeș și Școala Gimnazială Poiana, s-a îndreptat spre această specializare din dragoste pentru catedră și mai ales pentru copii. Dascăl de 10 ani, consideră că munca la catedră nu este un loc de muncă, ci, o vocație pe care cine nu o are, nu se poate apropia de copii.

A avut rezultate în toți acești ani de muncă la catedră dar și-a dorit mai mult și în ultimii doi ani de când este titular și la Școala din Poiană dragostea pentru ceea ce face a devenit tot mai evidentă. Pe lângă faptul că a reușit să se apropie de copiii din micul sat de munte, i-a implicat și în activități școlare și extrașcolare.

De Crăciun au plecat să colinde îmbrăcați în straie populare specifice, instituțiile din zonele învecinate și din Caransebeș, susținut de către directorul școlii și preotul din sat.
Dascălul Duma aînțeles repede că nu doar copiii de la oraș pot avea performanțe școlare ci și cei din mediul rural. Și-a pregătit elevii și a mers cu ei la olimpiada de religie. Răsplata pentru munca depusă a fost pe măsură pentru că două dintre elevele de la Poiana au obținut locul doi, o elevă din clasa a VII- a, iar o elevă din clasa a VIII-a a obținut mențiunea I la celași concurs.
Activitățile educative au răspuns pozitiv și în cazul copiilor cu CES de la Școala Specială din Caransebeș. Aceștia au obținut multe diplome și premii la concursurile religios-artistice județene, naționale și internaționale.

De asemenea proiectul pe care profesorul de religie l-a realizat, eSafety4eTwinners, a fost selectat pentru a participa la forumul Inovatorilor în Educație organizat de EOS și Microsoft. A fost ales din 80 de proiecte între cele mai bune 10 practici în cadrul Teachers Competition for Social Media use in Formal Language Learning Context , intrând în finală.

A derulat timp de 3 ani consecutiv proiectul internațional ”Diferiți dar egali”, un parteneriat și o colaborare între elevi cu cerințe educaționale speciale în Europa, despre care a vorbit în Parlamentul european de la Bruxelles când a ajuns în finala Concursului Internațional AtmosphEuropa. Aceste participări i-au adus o serie de premii internaționale, reușind să promoveze altfel imaginea Școlii gimnaziale Speciale din Caransebeș. Premiate au fost și lucrările artistico-plastice ale elevilor cu CES la concursurile și expozițiile internaționale organizate în cadrul proiectului.

Pe lângă activitatea religios-morală și educativă, profesorul cu vocație se implică și în integrarea TIC în curriculum și derularea proiectelor educative.
În 2014 a primit o ofertă excepțională de la Compania Euneos din Finlanda să fie manager Social Media pentru aceasta. Tot atunci a realizat și primul Curs Social Media Curation în cadrul Erasmus Plus în Spania.

De asemenea în 2007 a derulat la Școala Specială din Caransebeș proiectul educativ județean ”Copiii, colindele și biserica” în cadrul căruia elevii implicați s-au spovedit și s-au împărtășit, desfășurând și o serie de activități prin care să-i apropie pe elevi de Dumnezeu.
În anul 2013 fost invitat de către Larry Johnson în calitate de unic membru român al consiliului consultativ de experți să colaboreze la Raportul Horizon Europa și a fost invitat de către directorul GlogsterEDU să participe gratuit în calitate de primul profesor român certificat Ambasador și Trainer GlogsterEDU la trainingul Intel Teach Essentials organizat la Praga.
Profesorul Duma a lucrat ca și Leader a unei comunități europene, cu contract în 2 proiecte, coordonate de European Schoolner TIS – 2010, SMILE 2012.

Performanțele sale și ale elevilor pe care îi îndrumă demonstrează încă o dată că profesia de dascăl este una pe care și-o asumă cu convingere și dăruire.

Daca pana acum am promovat activitățile si proiectele coordonate împreuna cu elevii mei cu Cerinte Educative Speciale, acum a venit randul si elevilor mei dintr-un satuc de munte sa fie promovati la Antena 1 http://goo.gl/GdA48a . Daca apreciati activitatile noastre inca ma puteti vota click pe acest link http://www.fundatiadanvoiculescu.ro/2015/06/duma-cornel-lucian/ ( click DA apoi distribuire pe Facebook ) pana Duminica , 21 iunie . Este o onoare pentru mine sa fiu singurul profesor de religie selectat cu toate ca sunt cel mai tanar dascal dintre cei 10 Finalisti in Liga Profesorilor Exceptionali.

Comentarii

comentarii