Vreme bună şi voioşie în tabăra Ranger Junior din Munţii Ţarcu

În perioada 2-6 iulie 2015 s-a desfăşurat la Poiana Mărului tabăra Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu organizată de Asociaţia Altitudine Filiala Banat, cu sprijinul financiar al Fundaţiei Pentru Parteneriat şi Mol România. La activităţi au participat 42 de elevi de gimnaziu din 10 şcoli din comunităţile din preajma Munţilor Ţarcu: Teregova, Rusca Teregova, Cornereva, Armeniş, Slatina Timiş, Vârciorova, Zăvoi, Măru, Oțelu Roșu şi Borlova.

Prin jocurile organizate, copiii şi-au îmbogăţit cunoştinţele despre Munţii Ţarcu, despre vieţuitoarele din această zonă şi ameninţările la care sunt expuse. De asemenea elevii au învățat despre cum se poate promova zona din punct de vedere turistic şi cum se poate sprijini dezvoltarea durabilă a zonei Munților Țarcu. Vremea bună a permis multe activități în aer liber în care elevii au avut ocazia să studieze viețuitoarele în habitatele lor, au învățat să identifice specii de plante și animale, unele dintre ele studiindu-le la microscop în cadrul atelierului de biodiversitate.

În excursiile făcute elevii au experimentat drumeția la munte și au învăţat cum se folosește echipamentul montan, au refăcut marcajul turistic pe o porţiune de traseu spre Muntele Mic şi au efectuat lucrări de întreținere a traseului tematic din Poiana Mărului ”La Mesteceni” (realizat în 2014).

Copiii au participat la ateliere de creație în cadrul cărora au folosit semințe de plante pentru a crea lucrări artistice inspirate din flora si fauna zonei şi au pictat cu culori textile plase pe care le vor folosi ca alternativă la nenumaratele pungi de plastic cu care erau obişnuiţi, ştiut fiind faptul că pungile şi recipientele de plastic tip PET poluează apele din comunităţile în care trăiesc.

Tabăra s-a desfăşurat la pensiunea Vila Dor din Poiana Mărului. Elevii participanţi s-au remarcat prin interesul pentru natură şi protecţia Munţilor Ţarcu în cadrul acţiunilor deja desfăşurate în cadrul proiectului: lecţii de educaţie ecologică în şcoli (la care au participat peste 470 de elevi), ediţia a doua a concursului ”Să cunoaştem mai bine lumea în care trăim” (în cadrul căreia au prezentat lucrări proprii legate de natură 50 de elevi) și excursii organizate în Munții Țarcu.

Partenerii implicaţi în implementarea proiectului „Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu” sunt: Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, pensiunea Vila Dor din Poiana Mărului, Asociaţia Bio-Team, Inspectoratul Școlar Timiș, Inspectoratul Școlar Caraș-Severin şi 10 şcoli din localităţile Teregova, Cornereva, Vârciorova, Armeniş, Slatina Timiş, Zăvoi, Măru, Turnu Ruieni, Borlova și Oțelu Roșu.

Ne bucură entuziasmul copiilor pentru astfel de activităţi şi deschiderea lor pentru voluntariat în sprijinul naturii. Se creează astfel un grup de tineri în această zonă, care apreciază valoarea unui mediu curat, sănătos şi rezultatele lucrului în echipă pentru a putea realiza ceva frumos şi a construi durabil.
Anul acesta Rangerii Juniori din Munții Țarcu au participat la o serie de concursuri locale si naţionale, la care au reprezentat cu succes zona Munților Țarcu.

Asociaţia Altitudine Filiala Banat derulează de patru ani programe şi tabere de tip ranger junior în zona Munţilor Ţarcu. La acestea au participat până acum peste 1500 de elevi de gimnaziu din comunităţile din vecinătatea Sitului Natura 2000 Munții Țarcu, oferind copiilor alternative de petrecere a timpului liber şi exemple de activităţi extraşcolare inedite, axate pe natură.

Comentarii

comentarii