Zilele Naţionale ale Austriei şi Cehiei sărbătorite împreună în Banat

ravenscaAmbasada Republicii Cehe împreună cu Ambasada Austriei şi Consulatele Onorifice ale Austriei şi Cehiei la Timişoara vor sărbători împreună în ziua de 26 octombrie 2013 în oraşul Oraviţa, Zilele Naţionale ale celor două ţări. În Banat trăieşte tradiţional de secole o minoritate cehă şi una germanofonă care, vor participa activ la această festivitate. În cadrul acestor manifestări vor evolua ansambluri folclorice ale celor două minorităţi care au venit în Banatul românesc încă din perioada monarhiei habsburgice. Totodată, acest eveniment se va desfăşura în prezenţa Ambasadorului Republicii Cehe Jiří Šitler, a Ambasadorului Austriei Michael Schwarzinger şi a Consulilor Onorifici ale celor două ţări la Timişoara respectiv Ştefan Moţec şi Vasile Onofrei. Mulțumiri deosebite revin BCR pentru sprijinul financiar acordat.
În Banat mai există şase sate cu majoritatea locuitorilor de origine cehă, şi anume Gârnic, Sf. Elena, Eibenthal, Ravensca, Bigăr, Sumiţa, cehii trăind şi în alte sate din zonă. Cehii din România, numiţi în limbajul popular din Banat „pemi” (cuvânt care derivă din „boemi” sau „boemieni” – locuitori ai Boemiei), au fost printre ultimele populaţii din Banat colonizate de Imperiul Habsburgic. Satele cu populaţie cehă din sudul Banatului, înconjurate de populaţie de origine română şi sârbă, constituie un fenomen cultural unic. Datorită aşezării lor geografice izolate, limba şi obiceiurile cehe s-au conservat perfect, această comunitate reprezentând o valoare culturală şi istorică inestimabilă. Trecutul austriac şi limba germană se întâlnesc de asemenea la tot pasul în satele cu populație originară din Austria, cum ar fi: Steierdorf şi Tirol.
Oraşul Oraviţa este aşezat nu departe de oraşul Anina, unde de multă vreme au trăit împreună minoritatea cehă şi cea germanofonă, iar până astăzi o parte din localitate poartă numele de Colonia Cehă. În satul Ciclova se întâlnesc şi în zilele noastre catolicii cehi şi germani care vin la pelerinajul ce are loc aici în fiecare an. În regiunea Caraş-Severin activează cincisprezece firme cehe care încearcă să contribuie la dezvoltarea economică a regiunii şi să creeze relaţii economice bune în spiritul celor existente în mod tradiţional între Cehia şi România. De asemenea regiunea Banatului este frecvent vizitată de turişti cehi şi austrieci.
Jiří Šitler, ambasadorul Republicii Cehe la Bucureşti a adăugat cu prilejul acestor festivităţi: „În Banat, românii, cehii şi austriecii sunt puternic legaţi de o istorie comună. Celebrarea împreună, în spirit european constituie pentru noi o formă foarte naturală”. Michael Schwarzinger Ambasadorul Austriei declară: „Localitățile Oravita şi Anina sunt presărate cu mărturiile unei îndelungate istorii multi-etnice în Banat. Deosebit de pregnant se oglindeşte acest trecut în clădirea teatrului din Oravița, celui mai vechi teatru din România, care reprezintă o copie fidelă a vechiului Burgtheater din Viena sau celei mai vechi căi ferate din România, care şi azi poartă denumirea “Semmering-ul românesc”, după modelului ei austriac.”

Comentarii

comentarii