Ziua recoltei s-a transformat în zilele recoltei pentru reşiţeni – Trei zile de piață VIDEO

Reşiţenii care nu şi-au făcut proviziile pentru perioada de iarnă au acum ocazia să cumpere, în aceste prime zile de brumărel, fructele, legumele şi zarzavaturile pentru gemuri, dulceţuri, zacuscă, paste şi fel de fel de murături.

 Încă de la primele ore ale dimineţii producători din Caraş-Severin, dar şi din Timiş şi alte judeţe şi-au pregătit tarabele cu marfă pentru „Zilele Recoltei“.

Timp de trei zile, reşiţenii au fost întâmpinaţi cu tot ce au nevoie pentru cămara de iarnă. Vinete, roşii, ardei, castraveţi, varză, toate produsele pentru murături şi dulceţuri au fost etalate pentru doritori. Nu lipsesc meşteşugarii cu ceaune şi cratiţe din aluminiu, clopoţei şi clopote, hamuri, pielărie, dar şi produse din gama olăritului ori din apicultură.

Legat de prețuri – comercianților li s-a părut prea mic, cumpărăturile prea mari. În orice caz, merele au fost mai scumpe ca bananele din magazin, gogonelele au avut același preț cu roșiile între 5 şi 7 lei, castraveții – vineri au fost 4 lai iar sâmbătă au ajuns la 6. Asta în condiția în care la majoritatea vânzătorilor se vedea de la o poștă că sunt ,,de import” nu de producător autohton. Varza pentru murat 2 lei, ardeii capia 8 și gogoșarii î9 lei, vinetele între 5 şi 7 lei, la fel ardeiul gras.

Şi că oamenii să nu se plictisească şi după o zi de târguit, sărbătoarea continuă cu must, mititei şi pastramă. Bineînţeles că de la o aşa petrecere nu putea să lipsească muzica populară şi veselia.

 Şi unde mai pui că şi producătorii de răchie au o ofertă bogată. Primăria Reşita a montat o scenă pe care în fiecare seară vor avea loc spectacole folclorice.

Din păcate, prețurile au fost foarte mari, aproape de jecmăneală dacă ne referim la mici și bere sau alte mâncăruri. Un mic – fără pâini și muștar – a costat 6 lei. Cu muștar și pâine prețul a fost de ..7 lei UN MIC. Ceafa de porc – și în general toate preparatele la grătar, au costat între 15 și 20 de lei 100 de grame. Cartofii prăjiți – între 7 şi 9 lei 100 g. Murăturile în oțet – între 7 şi 9 lei 100 g. Și vorbim aici de murături. Berea – între 7 și 9 lei paharul – adică în jur de 400 ml. Apa la jumătate sau sucul, sub 10 lei nu le-ai găsit. Adică prețul unui litru de must. Și nu are rost să mai continuăm fiindcă în pofida aceste jecmăneli pe față, mesele au fost pline, mai ales seara.  

Comentarii

comentarii