VIDEO Despre rosii, dar si o reteta de rosii cu parmezan sau cascaval, la cuptor

Este timpul lor, timpul roșiilor, al părădaiselor, porodicilor, pătlăgelelor roșii sau al tomatelor – sau cine mai știe ce nume mai poartă. Sunt bulgări roșii de soare, sunt rezerve de sănătate și sunt foarte gustoase.
Prima dată, iată rețeta:

Avem nevoie de câte două roșii de persoană – potrivite ca mărime
Parmezan ras sau cascaval
cateva linguri de ulei de masline sau ce aveti – se poate si unt
oregano, busuioc sau rozmarin – ce vă place
sare
piper

Spălăm roșiile, le tăiam în două, le punem intr-o tavă unsă sau pe hârtie de copt, apoi presărăm deasupra parmezan sau cascaval ras. Peste, presărăm oregano, sau busuioc sau ce vă place, puțină sare, o linguriță de ulei sau un cub de unt, sare și piper – după gust.

Băgăm tava la cuptor pentru aproximativ 15 – 20 de minute și servim cu garnitură de cartifi prajiți pai.

Iată doar câteva dintre proprietățile acestor legume:

O portie de rosie coapta si proaspata de aproximativ 150 de grame constituie o excelenta sursa de vitamina A, C, K, acid folic si potasiu. Aceste legume contin in mod natural cantitati reduse de sodiu, grasimi saturate, colesterol sau calorii, de aceea sunt recomandate in cadrul unei diete sanatoase si al regimurilor de slabit, contribuind la reglarea greutatii corporale si reducerea nivelului lipidelor in sange.

Rosiile mai furnizeaza si tiamina, niacina, vitamina B6, magneziu, fosfor si cupru, toate necesare unei stari perfecte de sanatate. Tot 150 de grame de rosii proaspete furnizeaza 2 grame de fibre, care reprezinta 7% din doza zilnica recomandata.

De ce sunt importante pentru copii si intreaga familie

sunt bogate in antioxidanti (betacaroten si licopen, vitaminele C si E), potasiu si fosfor, protejand sistemul cardiovascular (ajuta la micsorarea vascozitatii sangelui si scaderea tensiunii arteriale), imbunatatind vederea si favorizand imunitatea; cea mai mare concentratie de vitamina C se afla in substanta gelatinoasa care inconjoara semintele; cantitatea de licopen creste in urma gatirii pe foc

sunt o sursa buna de vitamine din complexul B

sunt utile in hipoaciditate, stimuleaza secretia gastrica precum si pancreasul; imbunatatesc digestia (fiind utile in caz de indigestie, lipsa poftei de mancare in special la copii, anorexie, constipatie)

impiedica retentia de fluide (sunt usor laxative si diuretice) contin in seminte tomatina, o substanta cu actiune antibiotica curata ficatul si sangele, ajuta la detoxifierea corpului au gust, culoare si textura foarte placute, fiind versatile in bucatarie – deseori o singura felie de rosie schimba total gustul unei tartine iar putin suc adaugat intr-o supa o face mult mai apetisanta pot fi folosite in preparate cosmetice (curatarea tenului, catifelarea pielii etc.), ajuta la vindecarea ranilor si mentin pielea si mucoasele in stare excelenta

Beneficiile rosiilor pentru sanatate

– Mentinerea sanatatii pielii. Rosiile ajuta pielea sa isi mentina aspectul estetic. Beta carotenul din aceste legume, regasit si in alte legume precum morcovii sau cartofii dulci, au o actiune protectoare asupra pielii, in fata actiunii nocive a radiatiilor UV. De asemenea, licopenul continut de rosii incetineste procesul de imbatranire a pielii si reduce riscul aparitiei cancerului cutanat.

– Intarirea oaselor. Vitamina K si Calciul, doi nutrienti furnizati de rosii, sunt excelenti factori de fortificare si regenerare a tesutului osos. Licopenul din rosii s-a dovedit util in imbunatatirea masei osoase, aceasta fiind o cale excelenta de prevenire a osteoporozei.

– Reducerea riscului de cancer. Tot antioxidantul important din rosii, licopenul, a fost asociat in cadrul mai multor studii de specialitate cu un risc redus de debut al cancerului de prostata, cancerului cervical, cancerului oral, cancerului faringian si esofagian, cancerului de stomac, de colon, rectal, de prostata si ovarian. Antioxidantii din rosii, in special vitaminele A si C, combat daunele produse de radicalii liberi asupra celulelor sanatoase ale organismului.

– Reglarea nivelului glicemiei in sange. Rosiile sunt o sursa bogata de crom, mineral care regleaza nivelul glicemiei in sange si inhiba pofta de alimente dulci.

– Imbunatatirea vederii. Vitamina A din rosii poate sa imbunatateasca acuratetea vederii si sa previna afectiunile vazului. Un demers stiintific de specialitate a demonstrat ca un consum regulat de rosii reduce riscul aparitiei degenerarii maculare, o afectiune grava si ireversibila a ochilor.

– Mentinerea sanatatii parului. Intrucat furnizeaza cantitati semnificative de vitamina A, rosiile sunt responsabile si pentru mentinerea sanatatii parului, ajutand podoaba capilara sa ramana rezistenta si stralucitoare.

– Prevenirea afectiunilor renale si biliare. Medicii au descoperit o legatura directa intre consumul de rosii si susceptibilitatea redusa de a dezvolta pietre la rinichi si calculi biliari, in special daca rosiile sunt consumate fara seminte.

– Reducerea intensitatii durerilor cronice. Persoanele care sufera de dureri cronice recurente produse de boli precum artrita, isi pot gasi alinarea consumand rosii in fiecare zi. Bioflavonoizii si carotenoidele din aceste fructe sunt agenti anti-inflamatori eficienti, actionand ca analgezice naturale.

– Pierderea excesului de kilograme. Intrucat contin o cantitate mare de fibre si apa, rosiile ajuta si la pierderea excesului ponderal, cu atat mai mult cu cat sunt sarace in grasimi saturate si calorii. Astfel, ele induc rapid senzatia de satietate si imbunatatesc digestia, contribuind la detoxifierea organismului prin lichidele pe care le furnizeaza. In plus, rosiile stimuleaza productia hormonului numit leptina, responsabil cu controlul apetitului, reglarea metabolismului si reducerea greutatii corporale excedentare.

Cum sa facem diferenta intre legumele naturale si cele „artificiale”?

Rosia adevarata nu trebuie sa fie ca piatra sau sa aiba coaja tare.
Uitati-va la cotor, sa nu fie dur.
Culoarea sa fie de un rosu deschis, nu spre maroniu.
La taiere, produsul trebuie sa fie zemos.
Gustul natural e dulce-acrisor.

Cum suntem siguri că am eliminat chimicalele de pe coaja roșiilor ?

In cazul in care nu cunosti bine sursa, scufunda rosiile intr-o solutie de 1 parte otet alimentar si 5 parti apa pentru 10 minute, pentru a elimina o mare parte a reziduurilor chimice de pe coaja.

Comentarii

comentarii