Alimente care intaresc sistemul imunitar

Sistemul nostru imunitar, cu “armata” lui de globule albe, ne protejeaza de bacterii, de virusuri si de paraziti. Urmatoarele alimente il pot ajuta sa-si indeplineasca misiunea.

Mierea

Binefaceri: Cicatrizant recunoscut, mierea are numeroase proprietati ce variaza in functie de plantele din care este extrasa. Cercetatorii sunt deosebit de interesati de mierea de Manuka, din Noua Zeelanda: bogata in metylglyoxal, un anti-bacterian, aceasta pare a fi extrem de eficienta impotriva sinuzitelor, anginelor si bronsitelor.
Recomandari: O lingura pe zi, iarna, pentru intarirea sistemului imunitar.

Stridiile

Binefaceri: Contin o cantitate-record de zinc (1-2 stridii acopera necesarul nostru cotidian). Zincul contribuie mai ales la buna functionare a sistemului imunitar, protejeaza celulele de oxidare si favorizeaza procesul de vindecare si cicatrizare.
Recomandari: Stridiile sunt un produs sezonier si “festiv” si nu pot face obiectul unei alimentatii cotidiene. Dar nu trebuie neglijate, mai ales pentru ca in afara de bogatia lor in substante minerale, stridiile au si un aport de calorii foarte redus.

Ciuperca shiitake

Binefaceri: Ciupercile asiatice (shiitake, maitake, reishi) contin polizaharide, molecule care stimuleaza sistemul imunitar. Studiile au aratat ca folosirea acestora in alimentatie sporeste numarul si activitatea globulelor albe.
Recomandari: Fiind putin digeste crude, este mai bine ca ciupercile sa fie gatite – in supe, in omlete, in paste… Se gasesc proaspete sau uscate, in magazinele bio si asiatice.

Merisoarele

Binefaceri: Sunt bogate in antioxidanti (proantocianidine), iar studiile au demonstrat puternica lor actiune antibacteriana. Protejeaza de ulcerele digestive, datorate helicobacter pylori dar si de infectiile urinare, impiedicand aderenta bacteriilor E.coli.

Merisoarele combat grasimea din organism

Recomandari: Persoanelor ce sufera de infectii urinare recidivante li se recomanda 1 pahar de suc de merisoare pe zi. De preferinta, fara adaos de zahar. Aceste fructe acide originare din America de Nord se gasesc si uscate.

Laptele fermentat

Binefaceri: Contine miliarde de probiotice (lactobacili, bacterii bifidus), adica bacteriile “bune”, care au grija de flora intestinala, punand, astfel, o bariera in calea microbilor si participand, de asemenea, la producerea anticorpilor.
Recomandari: 1 pahar pe zi, daca vreti sa beneficiati – pe durata lunga – de binefacerile lui, pentru ca probioticele nu raman in intestin si efectul lor se sfarseste atunci cand incetam sa le mai consumam.

Lamaia

Binefaceri: Principalul ei atu este cantitatea mare de vitamina C pe care o contine. Antioxidanta, lamaia protejeaza celulele de radicali liberi, care, in cantitate prea mare, slabesc organismul, facandu-l mai vulnerabil la infectii.

De ce sa bei dimineata apa calda cu miere si lamaie

Recomandari: Zilnic, un firicel de zeama de lamaie peste cruditati sau salate de fructe reprezinta o buna posibilitate de a ne acoperi necesarul de vitamina C. Folosita in infuzii, impreuna cu mierea, este un remediu eficient impotriva micilor indispozitii zilnice.
curademiere.ro

Comentarii

comentarii