Alimentele, mai scumpe cu 50% în magazine decât la producători

legumeÎn magazine sau pieţe alimentele de bază au preţuri diferite, în funcţie de mai mulţi factori, printre care procesatorul şi retailerul de unde este achiziţionat.

Astfel, un kilogram de cartof de toamnă se vindea în trimestrul trei al anului la fermier cu un preţ mediu la nivel naţional de 0,77 de lei pe kilogram. Pe regiuni, cel mai scump s-au vândut cartofii în zona sud-vest-Oltenia -1,22 lei, în timp ce în nord-vest costul unui kilogram a fost de numai 0,55 de lei. În magazine, costul unui kilogram de cartofi pleacă de la 1,6-1,7 lei.

Roşii aveau un preţ mediu de 2,86 de lei kilogramul cu variaţii între 0,26 lei în regiunea Bucureşti-Ilfov şi 5,53 de lei în regiunea Nord-Est, iar castraveţii costau în medie 1,18 lei kilogramul, cel mai scump fiind în Sud -Muntenia-1,38 de lei kilogramul. Locuitorii din regiunea nord-Est puteau să îşi achiziţioneze un kilogram de castraveţi, dacă îl luau direct de la producător cu 0,8 lei. În magazine, un kilogram de roşii se vinde acum cu aproximativ 5-5,5 lei.

Un litru de lapte proaspăt de vacă pleacă de la poarta fermei cu 1,04 lei în medie, cel mai scump fiind în vcentrul ţării-1,2 lei. În schimb, în zona Sud Vest Oltenia litrul de lapte era „cotat” la 0,71 de lei pe litru. la raft, un litru de lapte pasteurizat ajunge la peste 4 lei litrul.

Dacă îl luaţi direct de la producător, costul unui ou este de numai 0,37 de lei, în medie, cel mai costisitor fiind în centrul ţării unde ajunge la 0,43 lei. Un nou poate fi achiziţionat însă şi cu 0,3 lei, dacă este luat din Muntenia. În magazine, preţul unui ou pleacă de la aproximativ 0,7 lei.

Diferenţele de preţ apar ca urmare a costurilor care se adaugă pe traseul producător-raft, printre care costurile de procesare, de ambalare, transport precum şi adaosurile comerciale.

Comentarii

comentarii