Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa, la zi de sărbătoare

SIGLA forumÎn aceste zile se aniversează 26 de ani de la constituirea primului nucleu al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa. Pentru a marca evenimentul, în aceste zile au loc mai multe manifestări. Programul este următorul:
14 noiembrie, ora 17,00, Palatul Cultural (sediul Teatrului de Vest), Reşiţa:
Program cultural cu prilejul celei de-a 26-a aniversări a Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa. Participă: corurile „Menestrelul” și „Franz Stürmer“, formaţia „Banater Bergland”, toate Reșița, formația de dansuri populare ucrainene şi româneşti din Cornuțel Banat precum și formaţiile de dansuri populare germane din Reşiţa și Tirol.
16 noiembrie, ora 15,30, Biblioteca Germană „Alexander Tietz“, Reşiţa:
Prelegere în limba germană: „Regiunea Țips – Trezoreria Slovaciei de Est”, prezentată de MA Arne Franke, istoric de artă și conservator de monumente din Berlin, o manifestare organizată în parteneriat cu Forumul Cultural pentru Europa de Est, Potsdam / Germania.
18 noiembrie, ora 16,30, Biblioteca Germană „Alexander Tietz“, Reşiţa:
Vernisajul expoziției de sculpturi în lemn a artistului plastic amator Ion Rouă din Reșița.
19 noiembrie, ora 18,00, Biserica romano-catolică „Maria Zăpezii“ din Reşiţa:
Sfântă Liturghie dedicată sfintei Elisabeta, patroana spirituală a Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa, cu prilejul aniversării a 26 ani de activitate a Asociaţiei.
19 noiembrie, ora 19,15, Centrul Social „Frédéric Ozanam“ Reşiţa:
Expoziţie de fotografii „Domul elisabetin din Košice, Slovacia“, cu fotografii realizate de Erwin Josef Ţigla.
La ceas aniversar, Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa priveşte în urma ei, la cei 26 ani de activitate. Astfel, în perioada 19 noiembrie 1987 – 19 noiembrie 2013, Asociaţia a organizat sau coorganizat un număr de 3.387 manifestări, din care nu mai puţin de 103 din iulie a.c. până în prezent. Manifestări ca „Decada Culturii Germane în Banatul Montan”, „Zilele Literaturii Germane la Reşiţa”, „Parada Portului Popular German” sau „Copiii desenează ţinutul natal” fac parte integrantă din mişcarea culturală judeţeană şi naţională.
Asociaţia editează publicaţia lunară „Echo der Vortragsreihe” („Ecoul Asociaţiei”), care a apărut în această lună pentru a 287-a oară, alături de alte 86 de ediţii speciale, dedicate principalelor evenimente ale etniei germane din Banatul Montan. De asemenea trebuie amintite cele 56 de apariţii editoriale.
Restaurarea şi păstrarea unor monumente ale etniei germane din Reşiţa precum şi întreţinerea mormintelor eroilor necunoscuţi germani căzuţi în cele două Războaie Mondiale se află de asemenea în planul de activităţi al Asociaţiei, ca şi participarea prin intermediul formaţiilor culturale germane din municipiu la manifestări cultural-artistice din ţară şi de peste hotare.
Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa, bazându-se pe cei 26 ani de activitate, va contribui şi pe mai departe la viaţa culturală judeţeană şi naţională. Este crezul celor activi aici! La ceas sărbătoresc, adresăm un cuvânt de mulţumire tuturor acelora care au stat aproape de Asociaţie, cei care au ajutat-o şi sprijinit-o, dar şi membrilor ei, fără de care, astăzi, ea nu ar fi ceea ce este!

Erwin Josef Ţigla

Comentarii

comentarii