Au pornit cazanele de rachie in Valea Almajului – An bogat in poame VIDEO

În ciuda vremii capricioase de anul acesta, producția de prune de vară pe Valea Almajului, este una record. Dupa potopul de prune din acest an, cazanele de rachie au pornit la treaba mai devreme ca in alti ani.
Locuitorii de pe Valea Almăjului , își freacă mâinile de bucurie. Producția de prune din 2018, este de cel putin șapte ori mai bună decât anii trecuți. În ultimii ani, s-a recoltat, în medie, aproximativ 30-40 kilograme de pe un pom rodnic. Acum s-au adunat si 100-150 kilograme de pe un singur pom.

Almăjenii, s-au apucat să adune prunele de vară la jumatatea lunii iulie. Fiecare casa din Valea Almăjului, are propria livadă cu pruni de vară, mai mică, sau întinsă pe hectare întregi, iar localnicii se ocupă din moși strămoși de prelucrarea fructelor. Nu exista casă unde să nu găsești o „damigeană cu răchie din prune de vară”. Toată suflarea satelor, fie că sunt tineri sau batrani, culege recolta de prune, pe care le pune în vase de lemn la fermentat și pe care după o perioadă le duce la cazanul de țuică de pe „vale”. Acolo unde, pe la sfârșitul lui august, iese prima „litră de răchie de la luleaua cazanului de aramă”. La adunatul prunelor, oamenii se ajută între ei. Cât este sezonul de adunat, nimeni nu se ocupă cu altceva.

Iar acum, la sfarsit de august, dupa potopul de prune din acest an, cazanele de rachie au pornit la treaba mai devreme ca in alti ani. Rachia almajenilor din Banatul de munte, este în plin proces de preparare. Preparare rachiei este cel mai vechi obicei practicat în Valea Almajului. După jumătatea lui august, majoritatea locuitorilor se adună la cazanele mari din localitatea lor și aduc prunele de vară fermentate pentru a produce „răchia” sau ”rachiul”, cum mai este denumită celebra băutură în zonă.

Lăpuşnicu Mare este una dintre comunele unde, la cazanul de pe valea satului, s-au făcut listele și s-a stabilit ordinea pentru prepararea țuicii. Mai sunt câțiva localnici care au cazan mic în curte, dar, pentru cei care au hectare de pruni și unde se produc intre 500 si 1000 de litri de răchie, se apelează la cazanul cel mare. Aici se strânge lumea cu borhotul și cu lemne aduse de acasă. Aici este locul unde satenii își prepară „medicamentul” pentru sărbătorile de iarnă sau evenimentele din familie. Vine toamna si vine sezonul nuntilor si banatenii au nevoie de multa rachie.

Ordinea este bine stabilită și respectată, iar cazanul intră în funcție precum „o fabrică, non-stop”, totul fiind ca o mare sărbătoare, unde gospodarii satului stau de vorbă, socializează, pun țara la cale și fac politică.

Proprietarul de cazan își oprește ”uium” din cantitatea de țuică — drept plată pentru că te lasă să îți faci tuica. Răchia făcută pe Valea Almajului, ca cea din mai toate părțile Banatului de Munte, are între 32-38 de grade tărie. Se face după bunul plac al fiecăruia.

Dacă o vor mai lungă și slabă, mai lasă să fiarbă, dacă o vrea mai tare, nu se lăcomește la calitate și ia mai puțin din ce vine pe țeavă. Răchia din prună de vară va fi degustată în preajma sărbătorilor de iarnă, făcând parte dintre produsele tradiționale la „Pomana Porcului”.

În Lăpuşnicu Mare, majoritatea locuitorilor dețin în gospodăriile lor țuică de prună de vară. Aici răchia nu este alcool, este considerată un „medicament” care ajută la tratarea mai multor boli și este folosită câte un păhărel înainte de fiecare masă de către săteni.

Cazanul merge la Lapusnic, de la mijlocul lui august și până toamna târziu până ce toți locuitorii satului își vor face răchia pe care o vor pune in camară.


UN reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii