Belșug de prune si fructe de vara în livezile almăjenilor VIDEO

Belșug de prune si fructe de vara în livezile almăjenilor. De prune, mai ales, dar şi de cireşe, pere, gutui şi chiar de smochine, rachia este principala carte de vizită a Banatului Montan. Răchia de Banat se obţine din prune de vară şi de toamnă, lăsate la macerat după care se distilează comina în cazane speciale din cupru. Nu are mai mult de 45 de grade, dar datorită procesului tehnologic şi mai ales, a soiului de prune de vară și modului de păstrare în butoaie din lemn de salcâm sau de dud, răchia primeşte o culoare şi un gust aparte. Cunoscătorii spun că datorită acestor calităţi, – wisky rămâne mult în urma ei.

Se știe că răchia de Banat, este un produs spirtos de maxim 40-45  de grade şi se face din prunele de vară. În Banatul Montan, nu există casa de gospodar fără o livadă de pruni şi mere. Aici răchia nu este alcool, este considerată un „medicament” care ajută la tratarea mai multor boli. Tot natul ia câte un păhărel înainte de fiecare masă. Rachia este servită musafirilor, la boteze şi nunţi, dar şi la pomeni şi parastase.

Rod bogat de prune în acest an în liveziile din Almăj și din Banatul Montan. După ce doi ani la rând bănățenii nu au strâns o poamă din livezile lor, în acest an, pomii fructiferi se rup de roade.

Belșug de prune si fructe de vara în livezile almăjenilor. Prunele sunt așa de multe și de mari încât rup crengile. Și acum vorbim de prunele de vară, sau cele răchie – după cum le spun bănățenii.

În această perioadă, oamenii adună prunele, perele și merele de SânPetru pentru consum, dar mai ales pentru răchie. Compotul, gemurile și magiunul, se fac din prunele și poamele de toamnă. Cele de vară, sunt dulci, dar foarte apoase. Lasă zeamă multă, semn că răchia va fi multă și bună.

Aproape că nu este gospodărie de om harnic în Valea Almăjului în care să nu existe în beci măcar un butoi plin cu prune sau fructe puse la fermentat.

Belșug de prune si fructe de vara în livezile almăjenilor. Să nu uităm că Răchia de Banat, este un brand pentru zonă şi că aceasta a stat mulţi ani pe mesele celor de la Bucureşti, de la Capşa în perioada interbelică, dar a fost servită şi la Viena sau Budapesta în casele nobililor sau palatul regal.

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii