Prânzul almăjenilor la terasa de la Cascada Bigăr VIDEO

Prânzul almăjenilor la terasa de la Cascada Bigăr. O masă tradiţională din Valea Almăjului gătită în natura şi cu ,,coleașă,, (mămăligă) făcută cu făină măcinată la morile pe apă de la Rudăria, mori vechi de peste 100 de ani. Mămăliga făcută cu apa din cascada Bigar alături de brânză friptă pe plită. Lângă, avem ochiuri de ouă luate de sub găina, alături de clisă friptă. La sfârșit, pentru cine mai poate, mai merge și un păstrăv prins în apa Minișului sau de la păstrăvăria aflat la vreo un km de popasul Bigăr. Totul stropit cu rachie de prune şi vin alb. Îl avem ca bucătar pe executiv cheful Marian Popovici.

Totul se gătește sub nasul clientului care stă la masa aflată la nici 20 de m de plitele in aer liber. Bucăţele de bază – sunt toate din gospodărie, mai puţin zahărul. Felurile de mâncare sunt simple, cu ingrediente puţine, dar săţioase. I se spune ,,Prânzul almăjenilor la terasa de la Cascada Bigăr” fiindcă acest meniu este inspirat din ce mănâncă de obicei localincii în timpul săptămânii. Nu este ceva sofisticat, dar este simplu și natural. În Valea Almăjului, oamenii lucrează din greu la cositul fânului, îşi pasc turmele de oi, sau lucrează la pădure. Oieritul este o ocupaţie de bază, iar sătenii, au obiceiul de a tăia porci de două ori pe an: în prag de iarnă şi în primăvară. Untura o folosesc femeile la gătit, iar slănina şi carnaţii ajung în fel de fel de preparate. Asta în cazul în care nu sunt puse ,,în straiță” alături de coleașa rece, bucata de brânză, câteva cepe și sticla cu răchie. Toate ajung la câmp sau la stână ca hrană pentru cei ce muncesc acolo.

Prânzul almăjenilor la terasa de la Cascada Bigăr. Un asemenea preparat tradiţional am filmat şi noi la un local deschis recent langă Cascada  Bigăr. Popasul Bigăr este spațios, curat și principalul material de construcție este lemnul. În plus, parcarea este imensă și scapi rapid de această problemă a parcarii mașinii. Legat de mâncarea de azi, trebuie spus că este vorba de o mămăligă ce se face cu făină de la morile pe apă, cu zer, lapte sau cu apă – noi am folosit apa din izbucul Bigăr, lângă care bucătarul Marian Popovici a pregătit ouă fripte în untura lăsată de jumările de porc. La acestea se adaugă un produs pe care doar în Banatul Montan îl găseşti – brânză friptă în untură.

Şi că totul să fie perfect, la sfârşit au mai avut loc pe masă şi nişte păstrăvi prinşi în apă Minisului. Pe o plită uriaşă se prăjesc feliile de slănină crestată şi în untura lăsată, este prăjită brânza şi ouăle.

Între timp, păstrăvul a stat la marinat cu lămâie, felii de portocale, sare şi vin. Este prăjit şi el, stropit cu vin şi la final, se pregătesc farfuriile. Totul se serveşte la o masă cu mulţi prieteni şi multă răchie bună.

Prânzul almăjenilor la terasa de la Cascada Bigăr. Ăsta mănâncă almăjenii, dar de un asemenea meniu se pot bucura şi turiştii care ajung la Cascada Bigar. O porţie costa în jur de 25 de lei, dar dintr-o farfurie, cu uşurinţă pot mânca doi oameni fiindcă mâncarea este foarte săţioasa, iar porțiile, sunt generoase.

Comentarii

comentarii