Biserica Sarba ameninta ca rupe toate legaturile cu BOR

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Serbiei a lansat un comunicat oficial, în urma recentei adunări care a avut loc la Belgrad, în perioada 14-25 mai 2016.

Comunicatul în cauza face referire, între altele, la relaţiile dintre Biserică Ortodoxă Sarba şi Biserica Ortodoxă Romană. Agenţia de ştiri Lăcaşuri Ortodoxe va pune la dispoziţie, în premieră, traducerea rândurilor speciale ale comunicatului, care privesc în mod direct Patriarhia Romana:

„S-a luat nota, despre faptul că relațiile dintre Biserică Ortodoxă Sârbă și Bisericile Ortodoxe surori sunt deosebit de bune, pe deplin în spiritul unității și sinodalităţii Bisericii, cu o singură excepție nefericită – Patriarhia Română, ai cărei episcopi și clerici, deja de mai mulţi ani – într-o manieră non-canonica și opusă spiritului iubirii frățești – pătrunde sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Sârbe, în estul Serbiei, în special în regiunea Timoc.

După ce mai multe adrese din trecut și alte căi de atac, din păcate, au rămas fără succes până în prezent, Sinodul a solicitat, încă o dată, Bisericii Române, să înceteze imediat această practică, fiind una distructivă pentru Biserică; în caz contrar, problema va fi abordată în cadrul Sfântului şi Marelui Sinod Panortodox, iar în cazul în care această practică anti-canonica va continua chiar și după Sinod – Biserica Ortodoxă Sârbă, cu durere sinceră, dar pentru binele Bisericii – va fi forțata să rupă toate relațiile liturgice și canonice cu Biserica Ortodoxă Română”.

Comunicatul oficial mai face referire, de asemenea, la relațiile rele cu cercurile extremiste din Biserica Romano-Catolică a Croației, Bosniei şi Herţegovinei”, „precum și cu cercurile similare din comunitățile islamice din Bosnia și Herțegovina și comunitățile islamice din Serbia”.

Comunicatul este semnat de Episcopul Irineu de Backa, Purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Sursă: http://lonews.ro/sfantul-si-marele-sinod-panortodox/22701-biserica-sarba-ameninta-ca-rupe-toate-legaturile-cu-bor.html

NR: Biserica și autoritățile sârbe duc de ani buni un adevărat război de oprimare și deznaționalizare a zecilor de mii de cetățeni sârbi de etnie română din Timocul Sârbesc. Românilor din Timoc le-a fost interzisă credința ortodoxă românească, obiceiurile românești, tradițiile din bătrâni. La recensământ s-au făcut fel de fel de manevre pentru ca românii din Timoc să se declare sârbi. Acolo unde nu a ținut, au fost înregistrați ca ,,vlahi”. Ba și mai rău: organizațiile și ONG-urile românilor, au fost ,,însămânțate” de către serviciile speciale cu elemente aservite care au avut rolul de a crea disensiuni și de a duce mai apoi la autodizolvarea sau fărâmițarea acestora. Învățământul în limba română este aproape inexistent, grafia latină aproape interzisă și legăturile cu România, pe cât posibil compromise sau rupte. Şi de parcă nu ar fi destul, românilor le este interzis și oprit dreptul de ași construi biserici în jurul cărora se strânge comunitatea. Asta în condiția în care bisericile și mănăstirile românești vechi de sute de ani, au fost transformate în biserici sârbești sau distruse.

Și cu toate aceste opreliști – ,,tot cei românesc, nu piere”. Acolo, în Timoc, Dumnezeu l-a adus pe lume pe părintele Bojan – cel care a deschis mințile românilor și i-a învățat să privească din nou în sus, la cer, acolo de unde vine speranța și mântuirea. Părintele a primit binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Române, a primit și sprijin din partea BOR, dar oamenii au prins curaj și au început să construiască garaje în care au început să se roage, să îl caute pe Dumnezeu pe românește. Așa cum au făcut-o de sute de ani strămoșii lor. De la Statul Sârb și Biserica Ortodoxă Sârbească, părintele a primit… amenințări, intimidări, chemări în judecată și ordine de demolare.

Asta în timp ce cetățenii români de etnie sârbă se bucură de toate drepturile posibile asigurate și plătite de români și Statul Român: învățământ în limba sârbă, cler și seminarii în limba sârbă, mănăstiri și monumente istorice cu caracter religios renovate cu bani de la români, drepturi cetățenești normale, la fel cu românii, plăcuțe și inscripțiile instituțiilor bilingve, grafia slavă și listă ar putea continua. Iar acum, niște ,,popchi” cu suflete cernite ca și straiele pe care le poartă, vor dragoste cu de-a silă. Probabil că au pus ochii pe noile biserici construite de părintele Bojan și cetățenii sârbi de etnie românească din Timoc. Sau, probabil ca semn de mulțumire adresat sutelor de preoți și miilor de credincioși din România care în timpul inundațiilor catastrofale din Şerbia de răsărit și nu numai, au strâns și trimis în Şerbia sute de tone de materiale de construcție, alimente neperisabile, haine și lenjerie de pat. Istina, druje ? Istina brato? Sau mai direct așa, de la obraz pentru ,,popchi”- nu pentru adevărații părinți: Rușinică, mare rușinică, brato!

Comentarii

comentarii

One thought on “Biserica Sarba ameninta ca rupe toate legaturile cu BOR

Comentariile sunt închise.