Ceva dulce pentru sarbatoarea Sfintei Marii – Albinița

ingrediente:

Foi: – 200g zahar – 100g unt – 100ml miere – 100ml lapte – 750g faina – 3 oua – 10g praf de copt Crema: – 500ml lapte – 100g gris – 250g zahar – esenta sau extraxt de vanilie – 150g unt – 2 linguri gem de fructe(eu am folosit gem de cirese)
Preparare:

etapa 1 Puneti zaharul, untul, laptele si mierea intr-o cratita pe foc mic si amestecati continuu pana se dizolva zaharul. Lasati sa se raceasca putin.
Se sparg ouale intr-un castron incapator, se bat energic cu o furculita sau un tel si apoi se amesteca cu compozitia de mai sus.
etapa 2 Amestecati faina cu praful de copt. Dati faina printr-o sita sa nu aveti cocoloase si adaugati-o peste compozitie amestecand cu ajutorul unui mixer la viteza mica. Cand compozitia incepe sa se ingroase si nu mai puteti folosi mixerul adaugati restul de faina si framantati cu mainile.
Impartiti aluatul in 6 parti egale, intindeti foile cat mai subtiri.
etapa 3 Tapetati o tava de cuptor cu hartie de copt, asezati foaia de aluat in tava si dati la cuptor la 180C/ gaz 4 pentru 10 minute sau pana foaia devine aurie. Procedati la fel cu toate foile.
etapa 4 Pentru a prepara crema:
Puneti pe foc laptele cu vanilia, cand acesta incepe sa fiarba adaugati grisul treptat amestecand continuu pana se leaga de lingura ca mamaliga. Lasati compozitia sa se raceasca pana ajunge la temperatuta camerei.
etapa 5 Intr-un bol separat mixati untul cu zaharul pana obtineti o compozitie moale, apoi adaugati-o peste gris si amestecati bine. Impartiti crema in 4.
etapa 6 Asezati prima foaie pe o tava sau un tocator de bucatarie mai mare apoi intindeti o parte din crema de gris.
etapa 7 Procedati la fel cu trei dintre foile de prajitura, peste a treia foaie intindeti gemul de fructe apoi continuati cu foile si crema de gris ramasa.
Puneti prajitura la frigider peste noapte, apoi taiati-o felii de marimea dorita, presarati cu zahar pudra si gata de servit.
POFTA BUNA!!!
culinar.ro

Comentarii

comentarii