Ciresi si castani înfloriţi în prag de toamnă în Caraş Severin VIDEO

Cireşii, vişinii, merii şi castanii din din Banatul Montan, par că au luat-o razna şi nu mai ţin cont de vreme sau anotimpuri. În alţi ani au înflorit salcâmii şi şocul, acum, prinşi de emoţiile toamnei ce se apropie, pomii fructiferi şi castanii, şi-au găsit un mod mai aparte de a atrage privirile şi admiraţia celor din jur. Ba mai mult, hortensiile – flori de primăvară, au îmbobocit şi înfloresc din nou.  
https://youtu.be/4VSZaZpqxM0 
Aşa că, în mijloc de septembrie, pomii fructiferi de prin livezile Lăpușnicului şi castanii din faţa blocurilor din Resita si de pe alei, s-au umplut de flori. Doar că alături de flori, au apărut un al doilea rând de frunze, fructe mici de castane, muguri pentru al treilea rând de flori şi toate acestea pe lângă castanele coapte şi frunzele uscate- semn de toamnă adevărată.
 
Dar cum toate acestea se pot întâlni de-o dată, cu toate că fiecare aparţine unui alt anotimp, acest fapt nu i-a lăsat pe localnici cu gura căscată um ar crede unii. Unii oameni spun că nu mai înţeleg nimic. Când a venit vara, când a fost primăvara. În afara datelor calendaristice, nimic nu mai este sigur. După vremea de afară nu te mai poţi lua.  
 
Mulţi nici nu se mai miră şi spun că s-au obişnuit deja cu acest fapt ce se repetă tot la doi- trei ani. Părerile sunt împărţite, unii sunt siguri că va fi o toamnă lungă. Alţii dimpotrivă, ştiu din bătrâni că va urma o iarnă grea cu multă zăpadă. Tot ei spun, că acest fenomen ciudat, este o reacție biologică a faptului că în vara acestui an, vreme a fost extrem de capricioasă, cu zile prelungite de ploi, vijelii și căderi de grindină. Cireșii își pierduseră deja frunzișul din cauza vremii extreme, încheiaseră ciclul biologic, dar în această perioadă, ca urmare a temperaturii de aproximativ 25 – 30 de grade Celsius pe timpul zilei, cireșii și-au recăpătat vigoarea. E ultima suflare, cum se spune popular. Pentru că nu au parcurs toate etapele biologice la timpul lor și pierduseră învelișul foliar, drept urmare, copacii si plantele au avut o reacție fiziologică la o situație anormală și….. au înflorit. Ce-l mai probabil, acest fenomen unic de înflorire a cireșului în luna septembrie, va fi oprit de prima brumă. Fenomenul de înflorire a pomilor toamna, nu va împiedica ciclul biologic pentru anul viitor și aceștia vor înflori din nou la primăvară.
 
Specialiştii spun că acest lucru – deşi pare spectaculos, de fapt este ceva obişnuit fiindcă plantele au perceput vremea deosebit de caldă de acum după erioada scurtă de secetă de la începutul verii urmată de ploi abundente, ca pe un anotimp rece. Si iată de ce au inebunit ciresii, merii, castanii si…..salcâmii pe la km 8. Multumiri speciale lui Adi Neagu pentru imaginile filmate in Valea Almajului.


 

Comentarii

comentarii