Complexul Mulinologic de la Rudaria – un obiectiv descoperit acum de turisti VIDEO

Complexul Mulinologic de la Rudaria – un obiectiv descoperit acum de turisti. Ca şi în urmă cu sute de ani, şi în prezent, la Rudăria în Banat, localnicii îşi pregătesc făina de mălai şi de grâu la morile de apă cu ciutură, mori mai vechi decât satul şi cu care fiecare s-a pomenit. Daca mergi în Banatul Montan şi o iei de la Reşiţa înspre Anina şi de acolo către Bozovici, ajungi la locul unde se intră în Ţara Morilor pe apă, zona Rudaria – cea mai întinsă zona mulinologică de acest fel din Europa. Este muzeul viu, locul în care oamenii trăiesc laolaltă cu istoria și tradiția și în 2017.

Complexul are o valoare etnologică şi antropologică deosebită, o valoare istorică şi arhitecturală de prim ordin, fiecare moară din cadrul său fiind un monument de arhitectură, de civilizaţie populară. Localitatea Rudăria, azi Eftimie Murgu, este situată în Depresiunea Almăjului, la aproximativ 20 de km de Bozovici şi 40 de Anina.

Este vremea vacantelor, iar iubitorii de plimbări în natură, dar și pasionați de produse tradiționale făcute în zona Văii Almăjului, vizitează frumoasa vale a Rudăriei. Peste an, afluxul de turisti este mai mare în fiecare sfârșit de săptămână. În Eftimie Murgu, mai există 22 de mori pe apă, mori ci ciutură, ce încă macină boabele de „cucuruz” dar și timpul, așa cum le place localnicilor să supună. Spunem ,,mai exista” fiindcă în perioada interbelică, la Rudăria existau 48 de mori. Unele au o vechime de peste 400 de ani, altele sunt așezate acolo pe vetrele morilor folosite de daci și mai apoi de romani.

Construcţiile de adăpostire ale morilor sunt din lemn, acoperite cu şiţă, iar instalaţiile au acelaşi principiu tehnic, constructiv şi funcţional- turbina cu apă. Se spune ca Ţara Morilor din Banat a fost întemeiată de daci.

Cele 22 de mori sunt deţinute în devalmaşie, un fel de tovărăşie la fel ca strungile de oi şi păşunile. La fiecare moară sunt asociaţi între 15 si 25 de proprietari, fiecare cu rândul sau rândurile lui. Un rând mare înseamnă o zi şi o noapte- un rând mic – doar o zi sau o noapte. Nimeni nu plăteşte nimic, iar cheia veche si imensă, se tine la “şeful morii”.

Tot în acest tărâm binecuvântat de natură, la morile cu nume care mai de care mai ciudate, s-au născut cele mai fascinante povești. Așa se face că turiști, sunt tot mai atrași de la an la an de această mirifică zonă unde se află Complexul Mulinologic de la Eftimie Murgu.

Morile au puteri ascunse, iar pe vremuri, aici se faceau si desfaceau descantece, se uneau oamenii se uneau destine. Una se numeşte ,,Îndărătnica de mijloc” fiindcă pietrele se învârt de la stânga la dreapta, invers. Legenda spune că cine doarme aici în noaptea de anul nou, a doua zi se va trezi tânăr. Dar acest lucru este foarte periculos deoarece pricolicii și vârcolacii morii le pun viața în pericol.

Sâmbătă și duminică, rândașii, au pornit morile și au expus produsele specifice zonei pentru a le vinde vizitatorilor care trec prin zonă.  Pe lângă fiecare moară, localnicii din Rudăria au scos spre vanzare, de la făina de porumb ecologic măcinat acolo pe loc și până la trăistuțe și papuci de casă tricotați din lână, papuci specifici zonei. Un loc aparte în ocupă faimoasa răchie de prună de vară de Almăj.

Anul acesta, turiști care trec prin zonă să viziteze Valea Rudăriei, pe lângă faptul că pot să admire morile și natura, au ocazia să cumpere și produse tradiționale oferite de către localnici care au învățat că pot face bănuți frumoși cu tot ceea ce au învățat să facă de la generațiile trecute.

De departe, cele mai cumpărate produse de către turiști, sunt dulcețurile de toate felurile, ouăle de casă, răchia și făina de porumb sau integrală măcinată la morile pe apă.

Iar după un periplu de câțiva km parcurși pe jos pentru a vizita toate morile, cel mai bine merge o mămăligă – coleașă – cum îi spun localnicii, făcută cu mâtca și mestecăul alături de găigana de ou, brânză friptă de oaie și castraveți acriți la soare. Alături de un pahar de răchie.

Comentarii

comentarii