Copiii din Ciudanovita – Condamnaţi la abandon şcolar din cauza sărăciei şi a transportului VIDEO EXCLUSIV

8 liceeni au ajuns in situatia de a nu mai putea ajunge la cursuri la liceul din Oravita O mamă a șase copii din comuna Ciudanoviţa din Caras Severin, face apel la autorităţi pentru ași salva copiii de la abandonul școlar. Femeia care își crește singură cei șase copii, cere reintroducerea unui mijloc de transport pentru elevi, din Ciudanovița la Liceul din Oraviţa. Sunt opt copii în sat care acum nu mai au cum ajunge la şcoală. Din toamnă, acestora li se vor adăuga alți 4, care sunt acum în clasa a VIII a.
Familia trăieşte dintr-un ajutor social şi alocaţiile copiilor, în total, 1500 de lei pe lună. Soțul, a abandonat familia de câțiva ani și acum, este la pușcărie pentru neplata pensiei alimentare. Femeia nu se plânge, se mulţumeşte şi se descurcă cu câţi bani are, dar îi este imposibil să plătească 280 de lei cantina – liceul are campus, sau transportul cu vreo maşină privată, fiindcă o formă organizată de transport nu există. În plus, din toamnă, femeia va avea doi copii la liceu și acesta este visul ei: copiii să facă liceul pentru a pleca din groapă și sărăcia în care este Ciudanoviţa.

Ceilalţi liceeni din sat, se descurcă cum pot şi ei – unii (4) merg cu maşina tatălui unui dintre ei când are drum la Oraviţa, iar ceilalţi 4, al femeii şi alţii 3, ajung când dă Dumnezeu pe la școală. Mai fac chetă și cumpără combustibilul când unul dintre colegi care este în clasa a XII a mai primește mașina de la părinți. Dascălii au înţelegere pentru situaţia lor, ai anunțat Inspectoratul Școlar, dar aceasta nu poate continua aşa. Absențele se acumulează și oamenii se tem și ei să aibă probleme.

Liceul Tehnologic Mihai Novac din Oraviţa are un campus ultramodern în care copiii ar putea fi cazaţi gratuit. Doar masa trebuie plătită, dar din păcate, cei 280 de lei, sunt o sumă prea mare pentru unii dintre părinții copiilor. În plus, aceşti copii maturizaţi înainte de vreme, muncesc alături de adulți acasă în gospodărie, la animale și în agricultură. Ba mai mult – unii dintre ei au luat locul părinţilor care sunt plecaţi la muncă în străinătate.

De când s-a închis mina de uraniu, Ciudanoviţa ar putea fi considerat un pol al sărăciei şi subdezvoltării din România. Şomajul ajunge undeva la 90% iar în afară Primăriei, nu există nici un angajator. Oamenii trăiesc din pensii și ajutor social ,,pe caiet,, de la o pensie la alta. Nu există medic de familie, nu există dispensar, există doar un magazin, iar de la 1 martie, comună este ruptă de tot de civilizație fiindcă nu mai există nici transport.

În zonă a operat un agent economic, dar în urma unui accident, microbuzul a fost avariat şi un altul nu a mai fost pus în loc. Ca să ajungă la Oraviţa, cel mai aproape oraş, oamenii se strâng câte 3- 4 şi plătesc câte 10 sau 15 lei de persoană pentru a ajunge la oraş la farmacie sau unde au treabă. La întoarcere, iau taxiul sau altă ,,ocazie” și povestea se repetă cu alți 10 sau 15 lei de persoană.

Administraţia publică locală a luat legătura de mai multe ori cu operatorul de transport, dar se pare că pirateria în transport îl va determina pe acesta să renunţe definitiv la traseul câştigat la licitaţie. Cred că suntem niște ghinioniști. Culmea este că aşa dintr-o dată, nu am găsit la primărie absolut pe nimeni în afara unei angajate: de la primar la secretar, toată lumea era la Reşita la o ședință, asta în condiţia în care nu s-a anunţat nici o şedinţă cu primarii sau alte funcţii din primărie. Ne-am interesat și noi că doar lucrăm în presă, nu? Când am realizat că am rămas și fără semnale la telefoane ( lucrau cei de la rețelele electrice în zonă), ne-am dat seama că eram cu adevărat ghinioniști, nu-i așa? Totuși, într-un final, am reușit să dăm și de primar care ne-a confirmat ce bănuiam deja: nu are pârghiile legale pentru a rezolva rapid această situație. Primarul Dorian Nebunu ne-a spus că a luat legătura cu mai mulți operatori de transport, dar traseul a fost atribuit altui operator și nu se pot suprapune doi agenți economici în această activitate.

În aceste condiţii, copiii mai mult sunt acasă decât la şcoală. Astăzi, unul dinte ei, era la muncă ,,cu ziua” la o stână de unde se va întoarce acasă seara cu ceva bani şi o bucată de brânză. Mama lui va face o mămăligă și cu brânza adusă de copil, vor rezolva cina pentru cele 7 guri: mama și cei 6 copii ai ei. Un altul, a spart o căruţă de lemne pentru 30 de lei. În condiţia în care 7 persoane trăiesc cu 1500 de lei – din care un sfert merg pe medicamente – sunt buni şi aceia. Școala – poate să mai aştepte.

Copiii învaţă bine, vor să meargă mai departe la şcoală, unul se visează medic, sora lui geamănă vrea să ajungă asistent medical, dar până a ajunge la facultate, din păcate, acum nu are cu ce ajunge nici măcar la poarta liceului.

Directorul adjunct al Liceului Tehnologic Mihai Novac Oraviţa – Maghiar Violeta, este la subiect. Domnia să face o analiză perfectă a situaţiei şi este foarte sinceră. Spune că liceul are un microbuz cu care ar ajuta copiii, dar acesta are motorul distrus.

Directorul liceului, Bogdan Ionuţ – spune de situaţia grea a copiilor şi de faptul că au campus şi condiţii perfecte, dar copiii refuză internatul fiindcă trebuie să muncească acasă şi nici nu au bani pentru cele trei mase. Două eleve care au acceptat să locuiască în căminul şcolii, spun că acolo sunt condiţii de hotel nu de internat.

Lenuta Nebunelu – mama unuia dintre copii, spune de situaţia fiului ei, că azi este la oi, că nu are cu ce ajunge la şcoală şi merge la muncă să mai aducă un ban în casă, că trăieşte pe caiet la singurul magazin din sat, iar acum, este în pericol să i se taie curentul electric, Femeia s-a îmbolnăvit și a fost operată de tumora la colon şi a rămas fără bani. Restanțele la curent s-au acumulat și acum a primit somație să achite 650 de lei. Are de ales între a cumpăra mâncare sau a avea lumină la copiii.

Localnicii, spun că nu există transport de o lună, se adună mai mulți, pun banii și iau ,,o ocazie” ca să ajungă la Oravița. Unul dintre aceștia, are curajul de a spune că pentru situația actuală, o mare vină o au și cetățenii care au apelat la transportatorii ilegali – ,,de ocazie” și din această cauză, microbuzul circula mai mult gol. Adică, și-au făcut-o cu mâna lor. de pe balcon spune că nu mai au transport şi din cauza pirateriei din transport.

Comentarii

comentarii