Culturile de morcovi refuzate de agricultorii din Banatul Montan din cauza concurentei neloiale VIDEO

Cultivarea morcovilor în sistem intensiv – și în general  a rădăcinoaselor, se pare că  este pe cale de dispariție în Banatul Montan. Cu mari eforturi am reușit să găsim un tânăr producător în Clisura Dunării. Tânărul agricultor spune că terenul din zonă este propice acestei culturi.

În schimb,  în alte părți ale județului, agricultorii și legumicultorii au renunțat să mai cultive morcovi și asta din două motive: în primul rând concurența neloială de pe piața invadată de morcovii din import plini de chimicale în detrimentul morcovilor cultivați pe terenuri în care se folosește ca fertilizator gunoiul de grajd. Al doilea motiv este solul care trebuie să fie nisipos și afânat. Caraș Severin fiind un județ de munte, este mai sărac în asemenea terenuri.

 În schimb, oamenii muncesc de dimineața până seara terenurile, și-au construit sere și încearcă să supraviețuiască pe o piață tot mai agresivă fiindcă nu primesc nici un sprijin din partea statului. Accesarea programelor de susținere cu bani europeni sau de la Guvern este tot mai grea, birocrația tot mai mare iar condițiile impuse sunt aproape aberante.

Cărășenii cultivă tomate, ardei, vinete, ceva ceapă și foarte puține rădăcinoase. În aceste condiții, mulți dintre ei spun că de anul viitor își vor restrânge activitatea fiindcă cheltuielile de producție sunt tot mai mari. La toate aceste probleme, în acest an s-a mai adăugat și această secetă cumplită.

Comentarii

comentarii