De Florii – Somon cu legume la capac VIDEO

De Florii – Somon cu legume la capac. În duminica a şasea din postul Paştelui, cunoscută în popor şi ca Duminica Floriilor, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim.

Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte, aşa-numita Săptămână Mare, de după cele 40 de zile de post.

De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri. Vezi aici reteta:

Pe lângă o bucată de somon cam de un kg pe care l-am curăţat, l-am spălat și l-am dat cu sare și piper , am mai folosit o rădăcină de pătrunjel, una de păstârnac, vreo 4 morcovi, 5 – 6 cepe, vreo 4 fire subţiri de praz, o cană de roşii cubulețe, o ceaşcă de pastă de ardei capia, sare, piper, foi de dafin și puțin cimbru.

Legumele le-am tocat destul de mare şi le-am pus la dinstuit cu capac, pe rând, în puţin ulei. Am început cu ceapă, am pus prazul, un praf de sare şi am lăsat să se înmoaie la capac. Apoi am pus rădacinoasele, am stat la o bere vreo 10 minute după care am pus peste tot acest amestec roşiile și pastă de ardei. Am lăsat focul foarte mic, am obținut un amestec – un pat din legume cu un gust delicios.

Somonul l-am dat prin făină și l-am prăjit ușor pe ambele părți după care, l-am pus în cratiță și l-am acoperit cu legume. Am pus capacul și l-am mai lăsat la foc foarte mic atâta timp cât mi-a luat să fac o mămăligă pripită.

Am pus legumele şi peştele într-o farfurie, mămăliga pe lângă și un pahar de bere la sfârşit.

Poftă bună!        

Comentarii

comentarii