Din cauza caniculei, recoltarea prunelor de vară pentru răchia din toamnă începe mult mai devreme în Almăj VIDEO
Vremea caniculară din acest an a dat peste cap și ciclul natural al culturilor de pomi fructiferi. Sătenii din Valea Almăjului spun că în acest an, recoltatul prunelor a început cu cel puțin două – trei săptămâni mai devreme față de alți ani.
,,Recoltarea începe la primele ore ale dimineții când încă este răcoare. Nu este lucru ușor să aduni tone de prune bucată cu bucată din iarbă stând aplecat. În jurul prânzului, în funcție de vreme, sătenii pun masa la câmp sub pruni. Dacă este prea cald, ei merg acasă urmând să ia lucrul de la capăt a doua zi dimineață pe răcoare..
Fructe brumării și dulci sunt culese în această perioadă la Lăpușnicu Mare. Din ele se face răchia de vară pentru la iarnă. Dacă mai rămân prune, femeile fac găluște cu prune. Sunt prune de vară , foarte zemoase și nu sunt adecvate preparării magiunului sau dulceții. Dar pentru aceste specialități sunt bune prunele de toamnă, celebrele ,,bistrițe” spune proprietarul livezii, Dionisie Neagu. A lu Melcu – cum i se spune în sat.
În această zonă frumoasă din Banatul de munte, licoarea obținută din prunele fermentate și duse la cazan, răchia de Banat, este considerată ca aliment pentru țăran. Licoarea nu lipsește din nici o casă și nu există nuntă, botez, petrecere sau pomană, fără răchie. La fel cum sunt primiți și goștii – cu un pahar de răchie bătrână.
,,Răchia de Banat se obţine din prune de vară şi de toamnă, lăsate la macerat după care se distilează comina în cazane speciale din cupru. Nu are mai mult de 45 de grade, dar datorită procesului tehnologic şi mai ales, a soiului de prune de vară și modului de păstrare în butoaie din lemn de salcâm sau de dud, răchia primeşte o culoare şi un gust aparte. Cunoscătorii spun că datorită acestor calităţi, – wisky rămâne mult în urma ei” a subliniat Adela Neagu – nora lui nea Dionisie.
Anica Neagu – gazda și mama soacră, nea spus că ,,Se știe că răchia de Banat, este un produs spirtos de maxim 40-45 de grade şi se face din prunele de vară. În Banatul Montan, nu există casa de gospodar fără o livadă de pruni şi mere. Aici răchia nu este alcool, este considerată un „medicament” care ajută la tratarea mai multor boli. Tot natul ia câte un păhărel înainte de fiecare masă. Rachia este servită musafirilor, la boteze şi nunţi, dar şi la pomeni şi parastase”.
Belșug de prune si fructe de vara în livezile almăjenilor. Prunele sunt așa de multe și de mari încât rup crengile. Și acum vorbim de prunele de vară, sau cele răchie – după cum le spun bănățenii. Este adevărat – sunt și zone în care a bătut piatra și acolo recolta este mult mai mică
,,Aproape că nu este gospodărie de om harnic în Valea Almăjului în care să nu existe în beci măcar un butoi plin cu prune sau fructe puse la fermentat. Toată munca se face în familie. Membrii familiei strâng prunele, ei duc comina la cazan. Cine nu se descurcă, angajează oameni cu ziua iar plata este consistentă – 300 de lei plus mâncare și băutura la câmp. Și cu toate aceste oamenii sunt greu de găsit” a spus Adi Neagu fiul și cel care va duce tradiția familiei Melcu mai departe.
Răchia de Banat, este un brand pentru zonă şi că aceasta a stat mulţi ani pe mesele celor de la Bucureşti, de la Capşa în perioada interbelică, dar a fost servită şi la Viena sau Budapesta în casele nobililor sau palatul regal ca aperitiv digestiv înaintea ospețelor.