Joii mari la Goruia – toaca, apa şi căldura de sufletul morţilor VIDEO

Cimitirele din Banatul Montan se vor umple la 4 dimineață de oameni veniţi să-şi cinstească morţii aşa cum se cuvine. Joia mare este considerată sărbătoarea morţilor când în cimitire se fac focuri pentru a încălzi sufletele celor morţi, se bate toaca, după care se tămâiază și se aprind lumânări.
De cum se aud cocoșii, spre cimitirele din deal au pornit copii, părinţi, soţi, soţii sau simpli oameni care au pe cineva drag plecat în lumea celor drepţi. Fiecare are în mână un coş cu merinde de post pe care le vor da de pomană copiilor, dar şi câte o legătură de vreascuri- obligatoriu crengi de alun – cu care vor face un foc în faţa crucii celui drag plecat în cealaltă lume. Ajunşi la morminte, focul este aprins iar mormintele tămâiate şi stropite cu apa neîncepută. La cruci se pun lumânări aprinse.

În satul Goruia de pe Valea Carașului, la fel ca și în alte alte părţi din Banat, există obiceiul ca în dimineața de ,,joii mari” , la căpătâiul celor plecaţi în lumea de dincolo , să se facă câte un foc – obligatoriu din vreascuri de alun. Sătenii le spun ,,luminișche”. Tot la mormântul celui plecat în lumea drepților, tinerii bat toaca din stejar.

Oamenii dau de pomană copiilor și celor ce bat toaca, fructe, dulciuri de post și bani. Chiar dacă suntem în anul 2019, în satele bănățene tradiția merge mai departe: cei mai în vârstă îi învață pe cei mici cum să bată toacă și tot așa, povestea merge mai departe din generație în generație.

Din păcate, numărul copiilor este din ce în ce mai mic de la an la an. Acesta este semnul că satele din Banatul Montan se depopulează încet – încet. Cu toate astea, mai exista câte un temerar care nu se lăsa şi face ce a învăţat de la cei mai mari.

Comentarii

comentarii

One thought on “Joii mari la Goruia – toaca, apa şi căldura de sufletul morţilor VIDEO

  • 26 aprilie 2019 la 14:53
    Legătură permanentă

    Frumoasă-i, Reșița Noastră!!! Cândva, Gloria României și Chiar Faima Europei, iar Astăzi Lăsat în Pargină, Colosul Industrial; CSR, UCMR, IMR, RRRENK, CONFECȚII DE ÎMBRĂCĂMINTE ETC, INDUSTRIA DE REALIZAREA CANDELABRE PENTRU ILUMINAT, FABRICA DE OXIGEN ȘI CU ÎMBUTELIEREA DE OXIGEN.ETC. MULTE AR FI DE SPUS, DA CUI SĂ SPUI. DIN 1990-2019 A FOST DEZĂBRĂCATĂ BEATĂ ȚĂRIȘOARA DE TOATĂ HAINA INDUSTRIALĂ, DE TINERET ȘI AR FI MUUULTE DE SPUS, DAR CUI DACĂ PRESEDINȚII TĂRII CU GUVERNELE LOR ȘI TOATĂ CLICA DIN CONDUCEREA EI, NE-A AFUS LA RUINĂ. ÎI BAI CĂ NU-I NUMAI LA NOI ÎI AȘA, CI ÎN TOATĂ ȚARA, DE LA SUD LA NORD, DE LA EST LA VEST TOTUI ÎN PARAGINĂ.

Comentariile sunt închise.