La Bocșa începe ,,Festivalul Național de Folclor Aurelia Fătu Răduțu”

Aurelia fatu Radutu (18)Folclorul românesc a fost întotdeauna o sursă de inspirație pentru cei care îndrăgesc frumosul în toate formele lui. Muzica populară a stat și mai stă, spunem noi, la baza tuturor momentelor din viața românului: botez, nuntă, înmormântare.
Conservarea și promovarea muzicii populare românești este una din activitățile care caracterizează o instituție de cultură, în speță, Casa Orășenească de Cultură din Bocșa. De aceea organizarea unui festival care își propune să conserve și să promoveze cântecul popular autentic, dar și să descopere spre a le promova, noi talente, este o datorie dr onoare.
Festivalul Național Concurs de Interpretare Vocală a Muzicii Populare Românești „AURELIA FĂTU-RĂDUȚU”, ajuns la ediția a XXI-a, este o manifestare de prestigiu la nivel național care se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani din România, dar și din comunitățile românești din afara granițelor țării. Aurelia Fătu-Răduțu este prima solistă profesionistă a Banatului, care a activat în Ansamblul Național „Ciocârlia”, având numeroase turnee în țară dar și în străinătate, originile sale fiind bocșene. Anul acesta se împlinesc 85 de ani de la nașterea sa și 50 de ani de la acordarea, prin decret de stat, a titlului de Artist Emerit al Republicii Populare Române!
Nume consacrate ale muzicii populare românești, dar și tineri care bat la porțile afirmării, au evoluat de-a lungul timpului pe scena festivalului, lăsând publicului bocșean amintiri de neuitat.
Și anul acesta spectacolul muzicii românești este întregit de frații veniți din localitatea sârbească Petrovac na Mlavi (înfrățită cu Bocșa) dar și de prezența în dublă calitate – de președinte al juriului, dar și de artist în recital – a Maestrului Naiului Gheorghe ZAMFIR!
Alăturat atașăm programul detaliat al ediției a XXI-a, dar și rugămintea de a ne fi și anul acesta alături, promovând în același timp evenimentul nostru.
Asigurându-vă de stima și prețuirea noastră vă așteptăm cu mult drag la unul din cele mai importante evenimente pentru comunitatea noastră, pentru a omagia marea artistă a Bocșei AURELIA FĂTU-RĂDUȚU, dar și pentru a ne bucura de artiștii consacrați sau în devenire ai României.

Iată și PROGRAMUL FESTIVALULUI

PROGRAM FESTIVAL AURELIA FATU-RADUTU
ED. a XXI-a BOCSA 26-27.06.2014

JOI 26.06.2014

ORELE 19,00 – Deschiderea oficială a celei de-a XXI-a ediții a Fest. Naț. Conc. de Interpretare Vocală a Muzicii Populare Românești „Aurelia Fătu-Răduțu”, alocuțiuni ale oficialităților locale și județene;
ORELE 19,15 – Program artistic susținut de Ansamblul „Bocșana” al Casei Orășenești de Cultură Bocșa;
ORELE 19,30 – Concurs de interpretare vocală;
ORELE 21,30 – Spectacol susținut de câștigătorii ediției a XX-a dar și de soliști tineri sau consacrați din România și Serbia. Își dau concursul:
– Iasmina IOVA – Locul I la ed. a XX-a;
– Iosif CIOCLODA;
– Ansamblul „Pusta Bănățeană” din Timișoara cu soliștii Călin MARTIN-instrumentist și Ioan Nicolae ANDRIEȘ și Dolores DONGEA soliști vocali;
– Ansamblul și orchestra „Serbia” a Centrului Cultural din Petrovac na Mlavi (Serbia).

VINERI 27.06.2014

ORELE 19,00 – Program artistic susținut de Ansamblul „Bocșana” al Casei Orășenești de Cultură Bocșa;
ORELE 19,15 – Premierea concurenților celei de-a XXI-a ediții a Fest. Naț. Conc. de Interpretare Vocală a Muzicii Populare Românești „Aurelia Fătu-Răduțu”;
ORELE 20,45 – Spectacol de gală susținut de ansambluri și soliști din România. Își dau concursul:
– Ansamblul „Semenicul” al Centrului Județean pentru Conservarea și promovarea Culturii tradiționale Caraș-Severin, alături de soliștii: Mirabela DELIA și Maria GARAȘ;
– Ramona VIȚA;
– Liliana SAVU-BADEA;
– Nicoleta BECA;
– Aurelia ROȘU-POPA (câștigătoarea primei ediții a Festivalului „Aurelia Fătu-Răduțu);
– Petrică MIULESCU-IRIMICĂ;
– Maestrul naiului Gheorghe ZAMFIR;

PREZENTATORI:
– Dolores DONGEA – realizator emisiuni folclorice la TV Europa Nova;
– Andreea MIROȘU – realizator emisiuni de muzică populară la Radio România Reșița

ACOMPANIAZĂ orchestra condusă de prof. Ionel BONȚU în următorea componență:
– Taragot – Petrică VIȚA;
– Saxafon Alto – Toma TUDOR;
– Clarinet – Leonard DUMITRU;
– Acordeon – Ionică DUMITRU;
– Acordeon – Ioji DUMITRU;
– Trompetă – Vasile CORCESCU;
– Contrabas – Ion PERIAN;
– Țambal – Nicu BARBU;
– Chitară armonie – Mihai GANGOȘ;
– Vioară – Cristian BĂLTEANU;
– Vioară – Ovidiu LUP.

JURIUL format din specialiști în domeniu are următoarea componență:
– Președinte – Maestrul naiului Gheorghe ZAMFIR;
– Membrii: – prof. Gheorghe ȚUNEA – manager C.J.C.P.C.T. Caraș-Severin;
– Prof. Gelu STAN – realizator emisiuni de muzică populară la Radio România Timișoara;
– Prof. Ramona VIȚA – solist de muzică populară;
– Dr. Daniela BĂCILĂ – realizator de emisiuni de muzică populară la Radio România Timișoara;
– Prof. Liliana SAVU-BADEA – solist de muzică populară;
– Prof.dr. Constantin STAN – profesor de muzică la Școala Gimanzială de Muzică „Filaret Barbu” Lugoj, membru al U.C.M.R.

Director Festival,
Ioan LIUȚ

Comentarii

comentarii