La Clocotici, fii satului au venit acasa pentru ruga traditionala VIDEO

Comunitatea croată din Clocotici, județul Caraș-Severin, a fost în sărbătoare. Biserica din localitate îşi serbează hramul de două ori pe an, o dată în luna mai, când se sărbătoresc de către romano-catolici Sfinţii Filip şi Iacob, şi toamna, în septembrie, la sărbătoarea Sfântului Nume al Mariei. Cu acest prilej, toți fii satului au revenit acasă pentru a petrece împreună la Ruga de la Clocotici.

Ritualul de la ruga satului este cunsocut de toată lumea. Întreaga comunitate participă la slujba de la biserică și, apoi, împreună cu musafirii, mulți dintre ei români, se așează în jurul mesei pline de bunătăți gătite de gospodinele casei: sarmale, papricaş, mălai, cozonac cu nucă şi cu mac şi multe alte feluri de prăjituri.

Seara, se merge la hora satului, de unde nu lipsesc tinerii îmbrăcați în spectaculosul port popular carașovenesc. De remarcat este faptul ca spre deosebire de alte sate carasovnesti unde portul popular incepe sa se piarda, la Clocotici, acesta este purtat cu fala si mare cinste. Asta in pofida faptului ca imbracatul unui asemenea costum dureaza cateva ore. Dar, la Clocotici, traditia merge mai departe.
Un reportaj de Cristi Popovici

Comentarii

comentarii