Masa De Craciun La Banatenii Din Banatul Montan – Traditia Este Pastrata Si Merge Mai Departe

Sărbătoarea Crăciunului este, pe lângă însemnătatea biblică, momentul în care după un an de muncă, se reunește toata familia in jurul unei mese festive. Asa că, aceasta masa trebuie sa se ridice la masura asteptarilor și pe ea trebuie să se regăsească tot ce are omul mai bun în casa lui. Ziua de Crăciun este deschisă prezența la biserică a majorităţii familiei. Este momentul în care cei mai mici membrii ai familiei, copiii, sunt împărtăşiţi de preotul comunităţii.
Apoi, toţi merg acasă unde îi aşteaptă masa de Crăciun care în Banatul Montan, este in toate casele traditionala, in principal din preparate din porc. Astfel, pe langa nelipsitele fripturi sau carnati afumati, pe o masa de Craciun traditional romaneasca se gasesc neaparat sarmale, fie ele din foi de vita sau din varza murata.

Pe langa felurile principale, de Craciun se servesc diferite preparate, aperitive pe baza de carne de porc, cum ar fi: leber, toba, caltaboş, sunculiţă şi gustoasele jumări. Dar, nu lipsesc supa de găscă sau de raţă, şniţelele pane, chiftelele şi prăjiturile. Cel puţin cinci feluri. Mai ales când la prepararea unui cozonac lucrează şi trei generaţii: nora frământă că este mai în putere, soacra îi dă faţă şi îl pune în tăvi, iar bunica îl coace, aşa cum ştie ea- încet, la foc molcom de lemne şi cu răbdarea şi priceperea pe care numai vârsta ţi-o poate da.

Deoarece mâncarea din carne de porc este destul de grea, la masa de Craciun trebuie neapărat sa nu lipsească şi legume- fie proaspete, fie sub formă de salata de vinete, zacusca si salata de muraturi, acestea fiind principalele preparate pentru iarnă din legume.
Aşa cum îi stă bine creştinului, el duce pe mai departe tradiţia familiei. Masa este tămâiată iar preotul binecuvântează bucatele. După masă, lumea se odihneşte după care, în satele bănăţeneşti, începe forfota fiindcă este obiceiul ca în prima zi d Crăciun, finii să meargă la naşi pentru a le duce colacul şi cârnaţul tradiţional în semn de cinste şi de mulţumire.
Material in reluare.

Comentarii

comentarii