Munca la negru la cote alarmante in Caras Severin

Puțin peste jumătate dintre angajatorii din județ au contracte colective de muncă cu salariații.
Un raport al Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraș-Severin arată că în județ nu stăm foarte bine la numărul contractelor colective de muncă încheiate de către angajatori. Prin intermediul contractului colectiv de muncă se realizează atât reglementarea drepturilor și obligațiilor părților, cât și armonizarea unor interese ale salariaților și angajatorilor, promovarea unor relații de muncă echitabile de natură să asigure protecția socială a salariaților, prevenirea sau eliminarea conflictelor de muncă ori evitarea declanșării grevelor.

În Caraș-Severin din cele 405 unități cu cel puțin 21 de angajați doar 229 de contracte de muncă s-au înregistat pe anul 2016, din care 86 la unități cu capital de stat și 143 la unități cu capital privat. Neexistând aceste contracte colective de muncă la atât de multe unități, nu există relații de muncă și de aici toate problemele cu care se confruntă orașul și județul, de la faptul că suntem printre județele cu salariul mediu cel mai mic, până la lipsa de forță de muncă calificată sau lipsa de respect a patronilor pentru salariați. Legislația este la rândul său prost făcută pentru că nu obligă patronatul să inițieze negocierea contractelor colective de muncă astfel încât și salariații să beneficieze de ele, nu să se impună încheierea unor contracte colective de muncă în dezavantajul salariaților cum se întâmplă în mediul privat. Primul pas pe care organizațiile patronale ar trebui să-l facă pentru a-și respecta salariații ar fi acela al discuțiilor și negocierilor, din păcate în România acest lucru este total străin.

Pentru a mai drege cumva situația ITM inițiază periodic controale, fie tematice, fie ca urmare a sesizărilor reprezentanților organizațiilor salariale. De la începutul anului și până în prezent ITM a efectuat acțiuni de control la un număr de 52 de angajatori. Aceste controale au scos în evidență faptul că există situații în care unități angajatoare cu cel puțin 21 de salariați nu respectă obligațiile impuse de Legea dialogului social referitoare la inițierea negocierilor colective de către angajatori. ITM a luat măsurile legale care se impun pentru respectarea legii de către angajatori dar din păcate nu există pârghii prin care acesta să-i poată sancționa pe angajatori atunci când sunt descoperite nereguli sau abateri de la lege.

Comentarii

comentarii